Mozaic

Roman luptă împotriva radarului-pistol. „Nu mai departe de 10 metri de mașina de poliție”

Prevederea potrivit căreia dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de 10 metri de maşina de poliţie care trebuie să aibă însemnele distinctive ale poliţiei rutiere a fost păstrată în legea legată de amplasarea radarelor reîntoarsă în Parlament.

Proiectul a fost aprobată de Senat săptămâna trecută, după ce o parte din articole au fost declarate neconstituţionale, a declarat, joi, la Alba Iulia, deputatul liberal Florin Roman.

Parlamentarul PNL, unul dintre iniţiatorii proiectului de modificare, a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că, după ce legea legată de amplasarea radarelor a fost atacată de preşedintele Iohannis la CCR, unde, din 11 articole, 4 au fost declarate neconstituţionale, mai puţin cele care îi aparţin, săptămâna trecută aceasta a primit raportul comisiilor de specialitate şi votul final în Senat, unde a trecut cu 92 de voturi pentru şi 2 împotrivă.

„Practic, pe actualele prevederi care au fost declarate constituţionale se respectă proiectul de lege pe care l-am iniţiat, în integralitate, şi au fost declarate neconstituţionale amendamentele depuse de colegi parlamentari. Proiectul de lege iniţial prevedea obligativitatea montării aparatelor radar certificate pe maşini inscripţionate cu însemnele poliţiei şi ale poliţiei de frontieră, obligativitatea purtării uniformelor de polițist și polițist de frontieră de către cei care aplică contravențiile, obligativitatea ca aceste maşini cu mijloace certificate să fie în locuri vizibile şi s-a mai menţinut acea prevedere potrivit căreia distanţa este de 10 metri între mașina dotată cu inscripţia poliţiei şi cu distanţa la care agentul constatator poate să stea cu aparatul radar”, a declarat Florin Roman.

Deputatul PNL a adăugat că a fost declarată constituţională şi prevederea potrivit căreia toate procesele verbale de constatare care sunt întocmite în urma unor contravenţii din partea unor agenţi care nu sunt în maşini inscripţionate sunt nule de drept.

„Nu a fost o lege îndreptată împotriva cuiva, pentru cineva. Pur şi simplu încercăm să găsim cele mai bune soluţii”, a susţinut liberalul.

În vara anului trecut, după ce primise aviz negativ de la Guvern, a fost adoptat proiectul de lege privind modificarea Codului rutier, în sensul în care maşinile de poliţie cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afişat cu 500 – 1.000 de metri înainte, pe sensul de mers. De asemenea, se arăta că maşinile cu radar trebuie să fie inscripţionate vizibil, dar şi poziţionate vizibil, iar dispozitivele radar de tip pistol să nu poată fi folosite la mai mult de 10 metri de maşina de poliţie.

Deputatul PNL Florin Roman, unul dintre iniţiatorii proiectului, susţinea, la vremea respectivă, că radarele nu sunt interzise, aşa cum a apărut în spaţiul public, ci doar acele radare care nu sunt în locuri vizibile. Co-iniţiator al proiectului, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a arătat, la rândul său, că modificarea Codului rutier este una necesară.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. În noiembrie, CCR a admis parţial sesizarea lui Klaus Iohannis.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.