Social

Care sunt evenimentele de neratat de la Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”

Desfăşurat de vineri până duminică la Lancrăm şi Sebeş, cu un buget total de 437.000 de lei, din care 287.000 de lei alocaţi de Primărie şi 150.000 de lei din bugetul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, festivalul, ajuns la cea de XXXIX-a ediţie, cu invitaţi din Germania, Italia, Serbia şi Spania, are un program „diversificat”, potrivit primarului Dorin Nistor.

„Este un festival longeviv, care a demonstrat că are capacitatea să crească”, a apreciat, marţi, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor.

Festivalul se va deschide vineri, la ora 10,00, la Casa Memorială din Lancrăm cu „Poemele Luminii”, un spectacol în regia lui Florin Coşuleţ, după care, în deschiderea oficială a manifestării, va fi decernat Premiul de Filosofie „Lucian Blaga” al Academiei Române.

Tot vineri va debuta şi tradiţionala sesiune de comunicări ştiinţifice, intitulată „Lucian Blaga, lumină a sufletului şi amprentă a modernismului românesc”, cu lucrări prezentate, printre alţii, de academician Alexandru Surdu, Eugeniu Nistor, Ilie Moise, Marija Nenadic, Mircea Dragoteanu, George Vulturescu, Aurel Pantea, Zenovie Cârlugea, Gheorghe Vinţan şi diplomatul Nicolae Mareş.

O secţiune din festival, ce va fi moderată de poetul Ion Mărgineanu, este dedicată prezentării unor cărţi şi reviste.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş va găzdui o Cafenea culturală şi o expoziţie de carte veche.

„Steaua fără nume”, după Mihail Sebastian, un spectacol produs în parteneriat cu autorităţile din Sebeş de Teatrul „Radu Stanca”, va fi prezentat în premieră vineri seara la Centrul Cultural „Lucian Blaga”. Din ecoul avanpremierei de la Sibiu, se pare că spectacolul va avea viaţă lungă, potrivit regizorului Florin Coşuleţ, totodată director artistic al festivalului

„Am încercat să rămân în atmosfera clasică, dar am venit şi cu mici intervenţii moderne, ca să spun aşa”, a afirmat regizorul.

Seara de sâmbătă este dedicată unei proiecţii cinematografice – „Transalpina. Drumul regilor”, un documentar în regia lui Dumitru Budrală.

Anterior va avea loc festivitatea de premiere a câştigătorilor Concursului Naţional de Creaţie Literară şi Artă Plastică „Laudă seminţelor celor de faţă şi-n veci tuturor!” la care au fost înscrise 118 lucrări, potrivit directorului Centrului Cultural „Lucian Blaga”, Nadia Mitrea.

Principalele momente ale ultimei zile de festival vor fi duminică un moment poetic la statuia lui Blaga din Lancrăm şi un spectacol extraordinar „Gheorghe Zamfir şi invitaţii săi” – soprana Rodica Gabriela Anghelescu şi Alexandru Pal, pe scena în aer liber amenajată la Biserica Evanghelică.

„Festivalul este expresia simbolică a preţuirii pe care Sebeşul o dăruieşte memoriei lui Lucian Blaga, poetul luminii şi filosoful misterelor, născut la Lancrăm, în anul 1895. Imaginea acestui festival s-a conturat tot mai expresiv, an după an, prin participarea unor personalităţi din ţară şi din străinătate, care i-au adus longevitate şi prestigiu”, au transmis organizatorii.

Manifestarea este organizată de Primăria şi Consiliul Local Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, printre parteneri regăsindu-se Academia Română, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Uniunea Scriitorilor din România, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Astra Film Sibiu.

Născut la Lancrăm, în 9 mai 1895, Lucian Blaga, care a fost propus pentru Premiul Nobel în 1956, a murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961. El a fost înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.