Mozaic

Contribuțiile restante la sănătate, anulate pentru cei cu venituri mai mici decât salariul minim brut

Persoanele fizice pentru care baza de calcul a contribuţiei la sănătate a fost rotunjită la nivelul unui sau, după caz, a 12 salarii de bază minime brute vor beneficia de anularea contribuţiei la sănătate şi a penalităţilor aferente perioadei 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017.

Anunțul a fost făcut marți de către ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

„Guvernul României a decis acordarea de facilităţi fiscale şi a modificat în acest sens Codul fiscal. Astfel, persoanele fizice pentru care baza de calcul a contribuţiei pentru sănătate a fost rotunjită la nivelul unui sau, după caz, a 12 salarii de bază minime brute vor beneficia de anularea contribuţiei la sănătate şi a penalităţilor aferente perioadei 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017. De această măsură vor beneficia şi persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada respectivă, adică 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, cu excepţia celor care au optat pentru plata contribuţiei conform OUG 41/2015”, a precizat Teodorovici.

Ministrul a adăugat că „pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale emise şi comunicate de ANAF după data intrării în vigoare a OUG adoptate astăzi, pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017 termenul de plată va fi de 120 de zile de la data comunicării respectivei decizii de impunere”.

„Dacă sunt plătite integral, la fel, în 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere se va acorda, de asemenea, o bonificaţie de 10%”, a completat Teodorovici.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care au plătit deja contribuţiile de sănătate pentru perioadele menţionate, ministrul a răspuns: „Pentru cei care au plătit aceste contribuţii în urma primirii deciziilor de impunere de la ANAF, atunci aceste sume se pot recupera în baza unei, să spunem, solicitări care poate fi transmisă fie prin spaţiul virtual pe care persoanele respective îl au deschis – vreau să vă spun că aproximativ 700.000 de contribuabili au deja un astfel de spaţiu virtual deschis – sau printr-o cerere scrisă pentru cei care nu au un astfel de mijloc modern de comunicare”.

„Deci, sumele se pot cere pentru a fi rambursate sau pot să rămână la nivelul statului pentru a se face compensările pentru sumele viitoare pe care acei contribuabili le au de datorat statului român”, a spus Teodorovici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.