Economie

Când se redeschid târgurile de animale? Daea: „Nu pot să spun acum cât va mai dura”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat joi, la Sebeş, că îi este greu să estimeze când ar putea fi redeschise târgurile de animale închise din cauza pestei porcine, spunând că speră să fie „cât mai scurt” acest termen.

„Este o problemă care ne frământă pe toţi. Este o nemulţumire, şi a lor (a crescătorilor de animale – nota red.), şi a noastră. Aceste târguri sunt condiţionate de existenţa acestui virus nenorocit pe care l-am avut în ţară şi care a răvăşit Europa, şi nu numai Europa, e un virus care nu are vaccin şi care nu are tratament. Singurele soluţii sunt aceste soluţii restrictive, dureroase, dar altele nu avem la îndemână şi le folosim pe acestea, pentru a putea pune stăpânire pe această molimă care a bântuit ţara şi care bântuie, iată, lumea întreagă”, a declarat ministrul.

Petre Daea a completat că îi este greu să spună acum când vor fi redeschise târgurile, pentru că deşi s-au închis foarte multe focare, din nefericire mai apar cazuri sporadic în ţară, care determină anumite restricţii din punct de vedere sanitar-veterinar.

„Nu pot să spun acum cât va dura. Sper să fie cât mai scurt aceste termen. Nu de voinţa mea sau de voinţa medicilor depinde acest lucru, ci de virulenţa acestei boli de care, cu toţii, am luat cunoştinţă şi pe care o gestionăm cu efortul statal dându-le oamenilor despăgubiri pentru cazurile efective care se întâlnesc şi procedurile sanitar -veterinare determină sacrificarea animalelor respective şi despăgubirea, ca atare, a producătorilor. Într-un cuvânt, este o preocupare generală a statului, a conducerii statale şi a medicilor, a celor care lucrează efectiv”, a conchis Daea.

În altă ordine de idei, întrebat de jurnalişti dacă va vota la referendum, Petre Daea a declarat că, în cele trei zile câte mai sunt până duminică, o să îşi stabilească „orientarea”. „Dar eu, de regulă, urmăresc obiectivele sănătoase pentru ţară şi, uneori, când apar inutilităţi le ocolesc”, a spus acesta.

Ministrul Agriculturii s-a aflat joi în municipiul Sebeş, unde a făcut o “baie de mulţime” printre cei prezenţi în piaţa agro-alimentară, prilej cu care a achiziţionat o serie de produse, în special brânzeturi.

„Produsele româneşti sunt extraordinare. Eu nu ratez niciun moment să cumpăr, indiferent de piaţă, indiferent unde mă aflu, să cumpăr de la fiecare producător, dacă aş putea, de la fiecare aş lua, din respect pentru munca lor şi pentru produsele pe care le prezintă”, a afirmat ministrul.

Daea a avut şi o întâlnire cu crescători de animale de pe Valea Sebeşului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.