Social

Rude ale episcopilor martiri vor fi pe Câmpia Libertății

Rude ale celor şapte episcopi martiri care vor fi beatificaţi duminică de către Papa Francisc se vor afla pe Câmpia Libertăţii, alături de zecile de mii de pelerini aşteptaţi la eveniment.

„În zona cu scaune din faţă, acolo unde sunt şi autorităţile civile sau autorităţile bisericeşti, va fi prezent un număr însemnat de urmaşi ai martirilor. Avem urmaşi din toate familiile martirilor. Avem nepoţi de frate chiar, cum ar fi cazul episcopului Vasile Aftenie sau al cardinalului Iuliu Hossu”, a declarat, pentru Agerpres, vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Barta.

Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi, care vor fi beatificaţi duminică, s-a derulat pe durata unui sfert de secol. Patru dintre episcopi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla, Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, respectiv Alexandru Rusu. Mormintele acestora au rămas necunoscute, neputând fi identificate, nici până azi, osemintele lor. Supravieţuitori ai Sighetului, Vasile Aftenie, Ioan Bălan şi Iuliu Hossu au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Potrivit tradiţiei în astfel de ceremonii, Papei Francisc i se va oferi un relicvar cu moaşte, respectiv obiecte care au aparţinut celor şapte episcopi greco-catolici.

„Există o cutumă ca atunci când Sfântul Părinte celebrează o beatificare, în acest caz a celor şapte episcopi greco-catolici, să se ofere Sfântului Părinte un relicvar, cu relicve, cu moaşte pe care le avem de la episcopii martiri. (…) Trei dintre episcopi – Ioan Suciu, Valeriu Traian Frenţiu, Tit Liviu Chinezu, au murit la Sighet, au fost aruncaţi în gropi comune, deci nu avem osemintele acestora. La fel, Alexandru Rusu a murit la Gherla. Nici osemintele sale nu au fost identificate. Avem oseminte pentru ceilalţi, Ioan Bălan, Vasile Aftenie şi cardinalul Iuliu Hossu. Sunt relicve de gradul unu şi sunt relicve de gradul doi, adică haine, obiecte care le-au aparţinut, adică ceea ce a intrat în contact nemijlocit cu ei”, a explicat vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

În ceea ce priveşte programulu religios care va fi oficiat pe Câmpia Libertăţii, Cristian Barta a menţionat că Papa Francisc va sosi cu câteva minute înainte de începerea Sfintei Liturghii, programată la ora 11,00.

„După ieşirea cu Evanghelia, urmează efectiv ceremonia beatificării. Deci, între ieşirea cu Evanghelia şi (imnul – nota red.) ‘Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare’. Ceremonia are o structură destul de simplă, în sensul că Prea Fericitul Cardinal Lucian Mureşan va citi cererea pe care o adresează Sfântului Părinte Papa, rugându-l să îi declare fericiti pe cei şapte episcopi martiri. Urmează intervenţia Sfântului Părinte, prin care îşi exprimă acordul, îi declară fericiţi şi se citeşte o formulă liturgică pe tema acestei beatificări, formula prin care cei şapte sunt declaraţi fericiţi. După aceea, urmează momentul în care se cântă Troparul episcopilor martiri, Condacul, se dezveleşte Icoana martirilor, care e binecuvântată în acel moment. Sfânta Liturghie se încheie cu binecuvântarea specifică Liturghiei Sf. Ioan Gură de Aur, iar după aceea urmează rugăciunea Regina Coeli (Regina Cerului – n.r.)”, a spus Cristian Barta.

Acest moment, al recitării antifonului marian pascal, va fi transmis în întreaga lume, în 200 de ţări. „E rugăciunea care este rostită în mod curent în perioada pascală de pontifii romani de la balconul din Vatican”, a menţionat preotul.

Pelerinii care vor fi prezenţi duminică pe Câmpia Libertăţii se vor putea şi împărtăşi. „Le recomandăm credincioşilor să vină pregătiţi şi din punct de vedere spiritual, să vină pregătiţi din punct de vedere al spovezii, al Tainei Pocăinţei. Vor putea primi Sfânta Împărtăşanie, în momentul liturgic cuvenit, de la 180 de preoţi”, a mai spus Cristian Barta.

Peste 50.000 de pelerini sunt aşteptaţi, în 2 iunie, la Blaj.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.