Economie

Ploaie cu pagube. Pierderi de peste 238.000 de lei au suferit agricultorii din Alba în luna mai

Precipitaţiile abundente înregistrate luna trecută în judeţul Alba au produs pagube fermierilor de peste 238.000 de lei, fiind afectate aproape 94 de hectare de culturi agricole, potrivit unui raport de sinteză adoptat de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba.

De menţionat că acest raport, care se referă la fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în luna mai, nu include pagubele majore provocate de o viitură în mai multe sate de pe Valea Sebeşului în data de 1 iunie. Raportul privind respectivele pagube nu a fost deocamdată finalizat.

În ceea ce priveşte pagubele înregistrate în luna mai, au fost afectate în total 93,70 de hectare, din care în Cetatea de Baltă 23 de hectare cu porumb, lucernă şi păşune, în Ciugud, 26 hectare cu grâu, în Cut, peste 20 de hectare de sfeclă de zahăr, în Galda de Jos, aproape 10 hectare cu porumb, iar în Teiuş, 15 hectare de porumb. Valoarea totală a acestor pagube se ridică la 238.623 de lei.

Revărsarea a două pârâuri în Sîncel a produs eroziuni malurilor, pagubele fiind evaluate la peste 55.000 de lei.

În total, pagubele înregistrate în luna mai sunt de peste 292.000 de lei, menţionează raportul CJSU Alba.

Membrii acestui comitet au propus alocarea de fonduri fermierilor agricoli care au înregistrat pagube în agricultură.

Chiar la începutul lunii iunie, în seara de 1 iunie, sute de case au fost afectate, zeci de maşini luate de apă, zeci de podeţe şi poduri distruse şi sute de animale au murit înecate în urma unei viituri produsă în mai multe sate de pe Valea Sebeşului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.