Social

Studiu: 28% dintre copiii români încearcă produse de tutun înainte să împlinească 10 ani

Organizaţia Salvaţi Copiii susţine modificarea legislaţiei din domeniul reglementării produselor din tutun, în contextul în care 28% dintre copiii români încearcă produse de tutun înainte să împlinească 10 ani.

Potrivit acelorași date, adolescenţii care folosesc ţigări electronice au un risc crescut de a ajunge să fumeze ţigări clasice.

În România, 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnici, iar 8,2% dintre copiii şcolarizaţi au folosit în acest interval ţigarete electronice, notează Salvaţi Copiii.

„Conform datelor Ministerului Sănătăţii din România şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), copiii tind să încerce produse din tutun de la vârste foarte mici, 28% dintre copiii români chiar înainte de a împlini 10 ani, testarea primelor ţigări putând fi urmată, chiar la această vârstă, de consumul curent odată cu instalarea dependenţei de nicotină”, se menţionează în comunicatul transmis de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Organizaţia argumentează necesitatea modificării legislaţiei privind tutunul prin cota alarmantă pe care a atins-o consumul de tutun şi de ţigarete electronice în rândul copiilor.

„În ceea ce priveşte noile dispozitive de fumat ori vaping (ţigările electronice), studiile medicale au relevat faptul că acestea constituie o ameninţare serioasă la sănătatea consumatorilor, iar în privinţa adolescenţilor, folosirea ţigărilor electronice, prin conţinutul ridicat de nicotină, conduce la creşterea riscului fumatului clasic. Nivelul crescut de consum de tutun şi de ţigarete electronice în rândul copiilor şi adolescenţilor din România impune, moral şi juridic, adoptarea urgentă de către autorităţi a unor măsuri de prevenire, descurajare şi blocare a accesului acestora la produsele din tutun, la ţigarete electronice ori la produsele din plante pentru fumat, pentru ca dreptul la sănătate şi la un mediu înconjurător sănătos al copiilor, consacrate constituţional, să fie cu adevărat protejate şi în România”, se menţionează în documentul emis de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Apariţia şi persistenţa consumului de tutun şi de ţigarete electronice la copii şi adolescenţi sunt direct legate de accesul facil la aceste produse şi de expunerea la publicitate şi acţiuni de promovare destinate acestora, avertizează organizaţia.

Potrivit studiului, 4 din 10 copii cu vârsta 13-15 ani cumpără în prezent ţigări la bucată, practică interzisă de mai mult de 10 ani.

„Conform Iniţiativei 2035 Fără Tutun, susţinută de 350 de organizaţii neguvernamentale, inclusiv de către Salvaţi Copiii, cauzele consumului de tutun şi ale debutului acestuia încă din perioada pubertăţii sunt: accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicţiei de vânzare şi de distribuire gratuită a acestor produse: 70,7% dintre copiii cu vârsta între 13-15 ani afirmă că şi-au cumpărat ţigările de la magazin, adică au provenit din sursă legală. Aproape 80% dintre copii (78,4%) afirmă că nu au fost împiedicaţi să cumpere ţigări din cauza vârstei, iar 39,9% au putut cumpăra chiar ţigări la bucată, deşi acest lucru este interzis de mai mult de 10 ani!”, se menţionează în documentul organizaţiei.

Proiectul privind modificarea legii tutunului are ca scop reducerea accesului copiilor la produsele de tutun şi ţigarete electronice şi îmbunătăţirea protecţiei lor faţă de fumatul pasiv şi faţă de expunerea la campaniile de publicitate, menţionează „Salvaţi Copiii”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.