Social

„Zi de piață în Aiud”, expoziţie de artă semnată de María Gloria Andrade

La Galeria de Artă Contemporană „Inter-Art” Aiud a avut loc miercuri vernisajul expoziţiei de artă semnată de María Gloria Andrade din Ecuador, cu titlul: „Zi de piață în Aiud”, proiect organizat în cadrul Taberei Internaţionale de Artă Plastică „Inter-Art”, Aiud – 2019, ediţia a XXIV-a.

Alături de artiștii participanți la tabăra internațională, de publicul aiudean iubitor de artă de bună calitate, au participat la eveniment: Oana Badea, primarul municipiului, dr.Bogdan Popa, managerul spitalului aiudean (care a primit din partea artistei ecuadoriene o donație cu lucrări pentru instituția sanitară). María Gloria Andrade a donat un set de lucrări și Fundației Inter-Art Aiud, artistului Ștefan Balog, conducătorul taberei aiudene.

În prezentarea sa Ioan Hădărig, directorul artistic al Fundaţiei „Inter-Art”, spunea că María Gloria Andrade s-a născut și crescut în Ecuador, a studiat Arte Frumoase la Facultatea de Artă a Universidad Central del Ecuador din Quito, Școala de Artă Saint Martin din Londra (Anglia) și Institutul de Artă din Chicago (SUA).

Într-un poetic fragment autobiografic, artista ecuadoriană mărturisea: „Mă ocup de fiecare operă de artă ca și cum aș porni într-o aventură. Fiecare lucrare este diferită. Uneori sarcina implică un proces lung, alteori este scurt și rapid. Rezultatele sunt aproape întotdeauna necunoscute până la finalizarea lucrărilor. Întotdeauna apar noi provocări dar încep mereu cu pasiune iar materialul este aliatul meu în călătoria descoperirii. Uneori mă simt satisfăcută de rezultate și alteori nu; dar, există întotdeauna un capitol nou. Mă interesează poveștile care inspiră și ajung la inimă. Îmi propun să produc lucrări distractive, jucăușe și înălțătoare, care pot încuraja noi conexiuni…”

Curatorul expoziției este Ștefan Balog, preşedintele Fundaţiei „Inter-Art” Aiud.

În cuvântul său de prezentare Anca Sas, masterand la Universitatea de Arte și Design Cluj Napoca, preciza că: „Expoziţia tratează o problematică extrem de vie și importantă, problema celor două lumi care cer a fi reunite. Lumea artei și lumea normală au fost drastic îndepărtate și separate începând din avangardă. Ceea ce e trist este că după ce perioada de avangardă s-a încheiat, societatea nu a mai reînvăţat să privească arta. E o problemă reală care în tablourile din această expoziţie, pentru un scurt timp, a fost rezolvată. Gloria a reușit să unească aceste două lumi și să ne arate ce bine se poate simţi un om în faţa unui tablou care a fost făcut pentru oameni cu o eleganţă artistică înaltă…”

Expoziția este organizată de: Fundaţia „Inter-Art” Aiud, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Primăria – Consiliul Local Aiud. Parteneri: Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României, Institutul Cultural Român, arată organizatorii într-un comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.