Social

Prof. Aurel Codoban: „Limba română este patria mea”, marele omagiu adus limbii noastre

Profesorul Aurel Codoban, filosof şi eseist, a declarat, pentru Agerpres, cu ocazia Zilei Limbii Române, că, din punctul său de vedere, cel mai mare omagiu adus limbii române este o expresie a poetului Nichita Stănescu – „Limba română este patria mea”.

„Pentru mine, cel mai mare omagiu pe care îl pot pronunţa este cel pe care Nichita Stănescu l-a formulat, zicând ‘Limba română este patria mea’. Cred că e cea mai formidabilă formulă; nu ştiu ce alt poet s-o fi spus atât de frumos. Şi dacă avem o patrie, cu siguranţă aceasta este limba română. Aş suplimenta, aşa, teoretic, şi aş putea spune că singura definiţie în această lume a comunicării, care a rămas pentru comunitate, e aceasta: o limbă este o comunitate. Nu mai există naţiuni, nu mai există stat naţional, există comunităţi care au în vedere limba”, a spus Aurel Codoban.

Potrivit acestuia, româna şi portugheza sunt printre cele mai frumoase limbi.

„Sunt două limbi neolatine frumoase – deși și engleza este o limbă neolatină, n-o găsesc așa de frumoasă – româna și portugheza, Eliade a intuit foarte bine. Amândouă au un gen de stranietate, fiind în colţurile opuse ale vechiului Imperiu Roman. Aş compara stranietatea și aș explica asta invocând felul în care se cântă în portugheză; deci, cel mai bine înţeleg de fapt calitatea misterioasă a limbii române atunci când ascult cântece portugheze, ca să zic aşa. Eliade a intuit foarte bine făcând un fel de conexiune între noi şi portughezi”, a arătat el.

Aurel Codoban (n. 1948) este filosof şi eseist, profesor universitar, specializat în structuralismul francez, în teoria comunicării, a relaţiilor publice, în filosofie, semiotică gestuală, hermeneutică şi filosofia religiilor. Este membru al mai multor asociaţii şi societăţi de profil, a obţinut numeroase premii şi este autorul mai multor volume, inclusiv traduceri. Printre altele, a fost redactor şef al revistei „Echinox”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.