Social

Ziua Pompierilor din România: Pompierul de onoare al anului este din Alba

Subofiţerul Alin Jorja, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, a primit vineri insigna onorifică „Pompierul de onoare al anului”, în cadrul unei ceremonii desfăşurate cu ocazia Zilei Pompierilor din România, a informat IGSU.

Cu aceeași ocazie, Cornel Uţă, de la ISU Bucureşti-Ilfov, a primit distincţia de „Salvatorul de onoare al anului”

Plutonierul major Alin Jorja îndeplineşte funcţia de ajutor şef de tură de serviciu în cadrul Detaşamentului de Pompieri Alba Iulia. El s-a remarcat prin intervenţiile exemplare la diverse misiuni de amploare, dintre acestea remarcându-se cea de localizare şi lichidare a unui puternic incendiu declanşat în urma unei explozii de la Fabrica de Arme Cugir.

„Măsurile întreprinse de acesta, în calitate de coordonator al intervenţiei, calmul şi profesionalismul dovedite la locul evenimentului, au garantat succesul acestei misiuni deosebit de dificile, reuşindu-se evitarea unei catastrofe prin propagarea flăcărilor la depozitele de muniţie şi explozivi”, se arată într-un comunicat al IGSU.

O altă misiune în care pompierul militar şi-a dovedit stăpânirea de sine, determinarea şi curajul a fost cea de salvare a unui copil de la înec din râul Sebeş.

De asemenea, militarul s-a remarcat şi în timpul unui incendiu de proporţii ce a cuprins fabrica de încălţăminte din localitatea Vinţu de Jos, unde a reuşit să evacueze la timp şi în deplină siguranţă personalul aflat în interiorul clădirii.

Ziua Pompierilor din România a fost marcată vineri în Capitală prin activităţi omagiale ce au debutat la Monumentul „Eroilor Pompieri” din Calea 13 Septembrie, în prezenţa şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat.

După premierea celor doi pompieri, momentul aniversar s-a încheiat cu defilarea Detaşamentelor de Onoare ale IGSU şi ISU Bucureşti-Ilfov, a Detaşamentului Jandarmi Gardă de Onoare, precum şi a tehnicii de intervenţie specifice structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

În cursul zilei de vineri, iubitorii de istorie au ocazia să viziteze gratuit Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc), până la ora 16,00, unde pot să admire exponatele şi să afle mai multe informaţii despre istoria şi specificul profesiei de salvator.

Activităţile vor continua şi sâmbătă, 14 septembrie, când pompierii ISU Bucureşti – Ilfov îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţiile de tehnică şi exerciţiile demonstrative organizate în Parcul Carol din municipiul Bucureşti, în intervalul orar 10,00 – 18,00. În paralel va fi organizată şi Ziua Porţilor Deschise.

În acest an se împlinesc 171 de ani de la lupta din Dealul Spirii, purtată de Compania de pompieri Bucureşti, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva oştirii otomane, zi de sacrificiu care a rămas întipărită în istoria poporul român. Ziua Pompierilor din România celebrează curajul, spiritul de sacrificiu, dar şi eroismul salvatorilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului, care au purtat cu cinste blazonul de pompier.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.