Educație

Opinie. Stimați Corporatiști, voi ați primit pe gratis școala, întoarceți favoarea investind în copiii din învățământul dual

O clasă de 20 de copii care primesc o bursă de 500 lei pe lună de la angajator (plus 200 de lei de la stat) costă la un calcul simplu cam 100 mii de lei pe an, adică 300 mii pe toată durata școlii de 3 ani.

La care putem adăuga 100 mii lei campaniile de promovare în școlile rurale, discuțiile cu primarii și aducerea părinților să vadă locul de muncă. În 2019 trebuie cu toții să înțelegem că lucrurile s-au schimbat radical de pe vremea când muncitorul la strung era îmbrăcat într-un halat murdar și plin de vaselină.

Așadar, costă mai puțin de 100 mii de euro, distribuiți pe o perioadă de 3 ani, să dai o altfel de șansă la 20 de copii. Și nu numai să studieze și să se califice într-o meserie, dar și să aibă 700 lei pe lună pentru cheltuieli și să primească garantat la sfârșitul stagiului un job în industriile care astăzi sunt incredibil de afectate de criza forței de muncă – manufactură, comerț, ospitalitate, construcții. Iar investiția se întoarce probabil imediat, pentru că după ce împlinesc 16 ani copiii pot fi angajați încă din băncile școlii cu jumătate de normă.

Este falsă îngrijorarea conform căreia nu există nici o garanție că absolventul va rămâne la agentul economic la care și-a făcut practica în muncă. Și este lașă premiza să-i lași pe alții să investeasca ca mai apoi să le furi angajații. Am mai spus ca 3 ani este timp suficient să-ți cunoști și îndragesti angajatorul și jobul – dezvoltarea vocaționala nu poate fi înlocuită de nimic. Și chiar dacă unii dintre copii ar pleca într-adevăr la sfârșitul perioadei de practică rămâne mulțumirea ca nu sunt pe drumuri, fără să aibă școală sau meserie. Probabil cea mai mare satisfacție după acest mentorat de 3 ani este șansa care li se da tinerilor să rămână în țară. Pentru ca dupa 2022, cu un salariu de 800-1000 Euro pe luna nu mai exista motive sa-ti cauti norocul intre straini.

Desi se inmultesc liceele care au deschis portile invatamantului dual, numarul copiilor care il urmeaza este inca descurajant, sub 7.000. In conditiile in care abandonul scolar dupa gimnaziu este de 16% (date din 2018) aproape dublu fata de media UE, si de peste 25% in mediul rural. Datele statistice din 2016 arata ca aproape 300 mii de tineri cu vârste atunci între 18 și 24 de ani au abandonat școala și nu s-au mai dus niciodată la liceu sau la școlile profesionale, plecând din timpul sau imediat după gimnaziu. 1,6% din populatia Romaniei. Si aproape 500 mii de tineri pana in 25 de ani nu studiaza, nu se instruiesc, nu lucreaza (NEET). 2,7% din populatia Romaniei.

Asadar, stimati Corporatisti din generatia Decreteilor, daca nu aveti un plan de responsabilitate sociala durabila care sa ajute comunitatile: Iata-l! La treaba. Fiti generosi. Dati inapoi o parte din ce ati primit voi pe gratis iar investitia va va fi returnata tot voua.

Daca top 1000 de angajatori din domeniile mentionate mai sus, care au in componenta managementului si a consiliilor de administrație lideri din generatia decreteilor, ar investi 300 mii de lei in parcursul dual a 20 de copii timp de 3 ani, am avea la nivel national 20.000 de tineri calificati care vor anula statisticile disperate de mai sus. Iar daca ciclul ar continua an de an s-ar forma la fiecare sfarsit de sezon 60.000 de absolventi calificati, In 5 ani s-ar rezolva si problema educatiei post-gimnaziu si cea a deficitului de forta de munca.

Asta da CSR si ROI.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.