Mozaic

Seisme în serie în țară. Cât de mare este pericolul în Alba?

Nu mai puțin de cinci cutremure au fost înregistrate, joi, în decursul a doar câtorva ore, în mai multe regiuni din țară.

Unul dintre seisme – primul – a fost înregistrat în Transilvania, chiar în județul Cluj. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul s-a produs joi dimineață, la ora 09:06, având o magnitudine de 2,3 pe scara Richter, la doar 5 kilometri adâncime. Acesta a fost urmat de alte patru seisme în zona Vrancea – Buzău.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 60 km N de Cluj-Napoca, 147 km E de Oradea, 167 km N de Sibiu, 168 km E de Debrecen, 192 km S de Ivano-Frankivsk, 193 km SV de Chernivtsi, 227 km NV de Brașov, 228 km NE de Arad, 246 km E de Miskolc, 247 km V de Bacău”, se arată în notificarea remisă de INFP.

Potrivit specialiștilor, în România, statistic, cutremurele cu magnitudinea de 6+ pe scara Richter apar în zona Vrancea la aproximativ fiecare 10 ani. Mai departe, cutremurele cu magnitudinea 7 se produc la circa fiecare 33 ani, în timp ce seismele cu magnitudinea de peste 7,5 au loc la fiecare 80 de ani.

Cutremurul din Vrancea din 1940 – în urmă cu 79 de ani – a avut o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter, la o adâncime de 133 km, curmând viața a cel puțin 1.000 de persoane. Cutremurul din 1977, resimțit din plin și la București, a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 94 km. Peste 1.500 de români și-au pierdut viața în seismul produs în urmă cu 42 de ani, printre care și regretatul actor Toma Caragiu, la care s-au adăugat și sute de victime din Bulgaria, respectiv (actuala) Rep. Moldova.

Transilvania – la adăpost, Alba – orașul cel mai sigur

Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Oradea sunt cele mai sigure mari oraşe. În România au loc anual circa 200 de seisme, cele mai multe de 2-3 grade Richter. Însă, în zona oraşului Alba Iulia, n-a fost înregistrat niciun cutremur în ultimii ani. Situaţia este asemănătoare la Cluj-Napoca şi Oradea.

În Transilvania, potrivit lui Mircea Radulian, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, efectele cutremurelor vrâncene sunt atenuate rapid, afectând doar zona Braşovului. „În faţa arcului carpatic (estul şi sudul ţării), structura geologică e mai solidă, închegată. Înspre Transilvania, structura are caracteristici elastice. Cea solidă propagă mai bine unda, cea frământată din Transilvania o atenuează”, explică cercetătorul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.