Administrație

Un transport ilegal de porci a fost oprit de autorități. Animalele au fost eutanasiate

Inspectorii sanitar-veterinari din Alba au confiscat, eutanasiat şi neutralizat opt porci transportaţi ilegal, fără documente sanitare-veterinare de provenienţă şi care să ateste starea de sănătate a acestora, potrivit unui comunicat emis sâmbătă de instituție.

„Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba vor lua măsuri drastice pentru prevenirea apariţiei altor focare de Pestă Porcină Africană (PPA) şi vor sancţiona persoanele care achiziţionează purcei din locuri afectate de boală sau necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie), fără documente sanitare veterinare de transport şi fără documente care să ateste starea lor de sănătate”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, DSVSA Alba a fost notificată, vineri seara, de către agenţi de poliţie cu privire la existenţa unui transport ilegal de suine, autovehiculul fiind oprit pe DJ 107, pe raza comunei Daia Română.

„În mijlocul de transport se aflau opt porci, iar conducătorul auto nu a putut prezenta documente sanitare veterinare de provenienţă şi care să ateste starea de sănătate a acestora, fiind sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 2.400 de lei. Sancţiunea a fost aplicată pentru că nu s-a putut demonstra trasabilitatea animalelor deţinute, pentru absenţa documentelor prevăzute de legislaţia sanitară veterinară, respectiv: crotalie, certificat de sănătate eliberat de medicul veterinar împuternicit, certificat sanitar veterinar de transport suine, formular de mişcare şi aviz de mişcare interjudeţean. Porcii au fost confiscaţi, eutanasiaţi şi neutralizaţi”, precizează DSVSA Alba.

Având în vedere impactul la nivel economic şi social pe care îl are acest virus, DSVSA Alba va intensifica verificările pentru prevenirea apariţiei PPA pe teritoriul judeţului, iar persoanele care nu respectă legislaţia sanitară vor fi sancţionate conform legii.

Prezenţa PPA a fost confirmată, joi, la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra, sat Goieşti, în Munţii Apuseni.

„Solicităm crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoţite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală”, mai transmite DSVSA Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.