Social

Lucrările la autostrada Sebeș – Turda, sistate temporar, la Oarda de Jos, de instanță

Tribunalul Alba a dispus încetarea temporară a executării lucrărilor la autostrada Sebeş – Turda la punctul de lucru Oarda de Jos, până la montarea în regim de urgenţă a unor panouri fonoabsorbante în zona unei case de către CNAIR şi firmele care construiesc drumul.

Potrivit informaţiilor postate pe portalul Tribunalului Alba, instanţa a admis, luni, cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de către o familie dintr-o suburbie a municipiului Alba Iulia în contradictoriu cu pârâtele Impresa Pizzarotti (Italia), CNAIR şi SC Pomponio Construcţii SRL.

„Obligă pârâtele să monteze în regim de urgenţă panouri fonoabsorbante şi să îndeplinească măsurile pentru izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor situat administrativ în Alba Iulia, Oarda de Sus (…), – cu omologarea acestora conform normativelor în vigoare, ecranarea imobilului de şantierul organizat în imediata apropriere a locuinţei reclamanţilor cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie impuse prin autorizaţia de construire, acordul de mediu, studiu de impact, contract de execuţie aferente obiectivului de investiţii Autostrada Sebeş – Turda Lotul 1 – punct de lucru Oarda de Sus – în zona imobilului proprietatea reclamanţilor”, se arată în minută.

Decizia este „definitivă, provizorie şi executorie de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen”.

Familia în cauză se confruntă cu o situaţie absurdă. Astfel, în urma modificării planului urbanistic, linia de demarcaţie între intravilan şi extravilan străbate casa, care, odată ce construcţia autostrăzii va fi finalizată, se va găsi lângă pilonii unui pod.

„În urma hotărârii de Consiliu Local nr. 158 din 30 mai 2014, suntem în extravilanul localităţii Oarda, dar nu suntem notaţi ca fiind în extravilan la Cartea funciară şi la Taxe şi impozite. Am cerut un certificat de urbanism, unde am constatat că din totalul de 1.140 metri pătraţi 850 de metri pătraţi sunt în extravilan şi 290 de metri pătraţi în intravilan. Linia aceea de demarcaţie trece prin construcţie, prin camere”, a declarat, anul trecut, proprietara.

Familia a susţinut, în repetate rânduri, că nu se respectă acordul de mediu, existând atât un disconfort sonor, prin poluare fonică, cât şi mult praf din cauza lucrărilor.

Casa se află practic pe Lotul 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda, care are o lungime de 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă în Sebeş până la Pârâul Iovului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.