Economie

Criză de muncitori în construcții. Cât e salariul și unde este cel mai mult de lucru

Peste un milion de angajați sunt necesari în construcții, turism și industria din România, iar din cauza lipsei forței de muncă, șase din zece oameni de afaceri vor să aducă personal din străinătate, relevă o serie de studii recente.

Firmele de construcții și diferite domenii asimilate sunt obligate, până în anul 2028, să acorde cel puțin salariul minim de 3.000 de lei brut pentru lucrătorii lor, cu anumite reduceri și scutiri de taxe pe muncă cu respectarea unor condiții, conform unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern și publicate în Monitorul oficial, în acest domeniu, în vara acestui an.

Astfel, în sectorul construcțiilor, la condiții normale de muncă, la un salariu minim brut de 3.000 de lei, angajatul fără persoane în întreținere primește în mână un salariu net de 2.362 de lei, iar angajatorul plătește un cost salarial de 3.010 lei, informează startupcafe.ro .

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019 s-au eliberat 32.200 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 2,5% fața de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: București-Ilfov (-752 autorizații), Vest (-465), Sud-Muntenia (-109) și Nord-Est (-50). Creșteri au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+351 autorizații), Centru (+105), Sud-Vest Oltenia (+66) și Nord-Vest (+39).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.