Social

Vizitatorii Muzeului Principia vor fi întâmpinați virtual de personaje antice

Turiștii care vor vizita Muzeul Principia din Alba Iulia vor fi întâmpinați, grație unui proiect smart de realitate augmentată ce va fi inaugurat la finele anului viitor, de un salut virtual din partea împăratului Caracalla sau de o demonstrație de luptă a gladiatorilor din Apulum.

Amplasat în Piaţa Cetăţii, muzeul este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum, unde şi-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura care a staţionat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupaţiei romane.

Proiectul îşi propune stimularea interesului vizitatorilor muzeului Principia printr-un sistem de realitate augmentată, care va da viaţă personajelor antice, transmit reprezentanţii Primăriei Alba Iulia printr-un comunicat de presă.

„Sistemul va face apel la o serie de secvenţe video, ce ulterior vor fi proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereţii de sticlă exteriori ai Muzeului Principia. Proiectul este conceput să funcţioneze 24h/zi, dar va fi mai spectaculos pe întuneric – un motiv în plus pentru turişti să înnopteze la Alba Iulia. Amintim câteva dintre elementele infrastructurii de realitate augmentată: camere video de detecţie, proiector laser, sistem PC, aplicaţie software dedicată”, se menţionează în comunicat.

Implementarea proiectului se doreşte a fi, deopotrivă, un îndemn spre cunoaşterea unor realităţi istorice, dar şi o cale de recuperare a trecutului propriu, precizează autorităţile locale.

„Una dintre provocările de care suntem conştienţi este aceea de a «converti» câţi mai mulţi dintre prietenii virtuali ai municipiului, de pe reţelele de socializare, în vizitatori reali, de a-i încuraja să descopere la pas tot ce are Alba Iulia mai bun. La Muzeul Principia vrem să captăm atenţia şi timpul localnicilor şi turiştilor într-un mod dinamic şi interactiv, iar sistemul de realitate augumentată propus prin proiect ne va fi un aliat de nădejde”, a afirmat, potrivit comunicatului, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Alba Iulia, Voicu Paul.

Proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia” va fi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Alba Iulia fiind singura administraţie locală din România aflată pe lista câştigătorilor, la secţiunea “Artă Digitală şi Noile Media”. Valoarea totală a proiectului este de 125.000 de lei, din care suma nerambursabilă atrasă de municipiul Alba Iulia este de 85.000 de lei.

Conform graficului aprobat de AFCN, proiectul se va derula în perioada ianuarie-noiembrie 2020.

Muzeul Principia a fost vizitat anul trecut de aproape 15.000 de persoane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.