Social

Sute de machete statice sunt expuse la un Salon Internațional

Sute de machete statice, de la figurine la trenulețe, de la avioane și elicoptere la corăbii sau vase militare, sunt expuse în cadrul unei salon internațional găzduit de Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, deschis duminică în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

„Avem participanţi din ţară, dar şi din străinătate, respectiv din Anglia, Italia şi Ungaria. Sunt 70 de expozanţi şi 325 de machete”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Modelism Alba, Ovidiu Socaciu.

Potrivit acestuia, expoziţia este structurată pe domenii, acoperind aproape toate perioadele istorice.

Accentul este pus pe machete ce reprezintă aparatele din dotarea aviaţiei române, militare şi civile, precum şi pe nave.

Fiindcă în acest an s-au împlinit 50 de ani de la aselenizare, o vitrină din expoziție este dedicată acelui moment. „Sunt replici ale navei purtătoare şi ale celor două module, de comandă şi cel lunar, fiind prezentată şi o hartă a zonei unde au aterizat pe Lună primii pământeni”, a explicat Ovidiu Socaciu.

Nu lipsesc din expoziţie nici machetele cu trimitere la science fiction.

În plus faţă de machetele statice, Salonul găzduiește și o expoziție inedită, dedicată „Peliculei foto în serviciul Aviației Militare Române”, organizată de Asociația AeRoHistoria.

„Sunt expuse fotografii şi piese legate de utilizarea peliculei foto în serviciul aviaţiei române, în misiunile de recunoaştere, în activitatea zilnică a aviaţiei militare, aparate montate la bordul avioanelor de cercetare”, a afirmat Ovidiu Socaciu.

De asemenea, sunt reproduse, cu acordul acestuia, şi fotografii deţinute de un fost pilot militar american din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, Salonul Internațional de Machete Statice va putea fi vizitat până la finele lunii ianuarie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.