Social

Foc de artificii 2019. Primele confiscări de obiecte pirotehnice

În urma unor controale la societăţi comerciale din Abrud şi Câmpeni, poliţiştii au confiscat peste 2.300 de obiecte cu conţinut pirotehnic, comercializate ilegal. Controalele s-au desfăşurat în cadrul Planului de acţiunile „Foc de artificii 2019”.

La data de 25 noiembrie 2019, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din IPJ Alba au efectuat mai multe controale, la societăţi comerciale din oraşele Câmpeni şi Abrud.

Cu ocazia acestor controale, la două dintre societăţile verificate au fost identificate 2310 de obiecte cu conţinut pirotehnic, pentru comercializarea cărora reprezentanţii societăţilor nu au putut prezenta autorizaţie.

Obiectele pirotehnice au fost confiscate, iar faţă comercianţii care le-au pus în vânzare, fără să deţină autorizaţie, au fost întocmite dosare penale în cadrul cărora sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 37 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Polițiștii reamintesc că articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piaţa românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.

Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate pe tot timpul anului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.