Social

Filmul „Independența României” – cine-concert cu Irina Margareta Nistor & Foley’Ala

Filmul „Independența României: Războiul Româno-Ruso-Turc 1877”, realizat în 1912 și în care apare însuși Regele Carol I, va fi proiectat, sâmbătă seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, într-un cine-concert cu Irina Margareta Nistor & Foley’Ala, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

O superproducţie cinematografică a epocii, cu 80.000 de figuranţi, în care apare însuşi Carol I, „Independenţa României”, cu subtitlul „Războiul Româno-Ruso-Turc 1877”, este primul film românesc de ficţiune păstrat până azi, realizat cu ocazia aniversării a 35 de ani de la începerea Războiului de Independenţă din 1877-1878, ca o reconstituire a celor mai importante etape ale acestuia, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Primăria Alba Iulia.

„Meritul major al filmului este că, prin utilizarea a 80.000 de figuranţi, din care mulţi erau chiar veterani ai Războiului de Independenţă, a rezultat o superproducţie cinematografică importantă a epocii, recunoscută ca atare de presa internaţională, precursoare a epopeii naţionale cinematografice de mai târziu. Este, în acelaşi timp, unul dintre primele filme din lume în care un suveran a apărut atât în calitate de personaj, cât şi în secvenţe documentare, astfel încât Carol I a acordat producţiei sprijin financiar”, se menţionează în comunicat.

În film au jucat actori cunoscuţi, ca Aristide Demetriade, Constantin Nottara, Constanţa Demetriade, Ion Niculescu, Elvira Popescu, Aristiţa Romanescu, Ion Brezeanu, Maria Filotti. Filmul, cu o durată de 82 de minute, a fost regizat de Aristide Demetriade şi Grigore Brezeanu.

Filmul, o producţie mută, va fi narat la Alba Iulia de Irina Margareta Nistor.

Acompaniamentul conceput de ansamblul Foley’Ala aduce o viziune contemporană în abordarea rezolvării coloanei sonore pentru o peliculă de pionierat din cinematografia naţională.

Foley’Ala este o trupă înfiinţată în anul 2013, ca o formulă ad-hoc de sound design & live scoring la proiecţii de filme mute acompaniate sonor. Formaţia a participat cu proiecte de film şi muzică la o serie de festivaluri, dar şi la proiecţii, recitaluri de poezie sau concerte de improvizaţie în spaţii neconvenţionale.

Un program variat, cu ceremonii militare, spectacole de reconstituire istorică, expoziţii, concerte, spectacole de teatru, lansări de carte şi multe alte evenimente, a fost pregătit de autorităţile din judeţ şi din Alba Iulia în cadrul „Festivalului de România”, denumirea sub care se desfăşoară manifestările organizate în „Oraşul Marii Uniri” de Ziua Naţională.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.