Administrație

Casa Zapolya a fost achiziţionată de municipalitatea Sebeş cu 500.000 de euro

Municipiul Sebeş a redevenit proprietarul Casei Zapolya, în care se află Muzeul de Istorie, imobilul fiind achiziţionat de autorităţi, după negocieri care au durat peste un an, cu suma de 500.000 de euro de la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din România.

Potrivit unui comunicat dat publicității vineri, „Casa Zápolya, cu terenul aferent, a fost retrocedată Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C. A. din România în anul 2004, dată de la care Municipiul Sebeş a devenit chiriaş pentru ca muzeul să fie găzduit de acest edificiu. În data de 19 decembrie 2019, Municipiul Sebeş a onorat suma de 500.000 Euro, adjudecându-şi cea mai importantă clădire laică a oraşului”.

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, amplasat în centrul oraşului, lângă clădirea primăriei, este adăpostit de o clădire construită în secolul al XV-lea, un mic palat în stil gotic, care a servit ca sediu al Dietei Transilvaniei, mai târziu reşedinţă a voievozilor provinciei. Aici a murit, în 21 iulie 1540, voievodul transilvănean, mai apoi rege al Ungariei, Ioan Zápolya, eveniment de care se leagă denumirea de „Casa Zápolya” sau „Casa Regelui”.

Înfiinţat în anul 1951, muzeul a fost deschis pentru vizitatori în anul 1956. Din 1997, este arondat Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş.

Muzeul deţine peste 26.500 de bunuri culturale din domenii ca arheologie, istorie, numismatică, etnografie, artă plastică, documente, carte veche şi ştiinţele naturii. Edificiul a fost restaurat în perioada 1960-1962.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.