Politică

USR: „Pensiile speciale sunt o nedreptate”

Uniunea Salvaţi România luptă de peste doi ani pentru eliminarea pensiilor speciale pe care le consideră „o nedreptate, o inechitate şi o sfidare la adresa milioanelor de pensionari” care primesc pensii pe principiul contributivităţii, se arată într-un comunicat de presă a formațiunii politice.

În România, partidele politice au permis crearea unei noi categorii sociale – „pensionarii speciali”. Astfel s-a ajuns la situaţii hilare în care un astfel de pensionar „special” să încaseze lunar o pensie de 74.000 de lei (peste 15.000 de euro), în condiţiile în care pensia medie în România a fost, în 2019, de aproximativ 1.300 de lei (270 de euro), explică USR.

Astfel, cea mai mare pensie specială plătită este astfel de 55 de ori mai mare decât pensia medie din România, pensie pe care o primesc milioane de pensionari români. Câteva sute de mii de pensionari din România trăiesc anual cu 704 lei (147 de euro), cât reprezintă pensia minimă.

La polul opus peste 9.300 de persoane, foşti magistraţi, militari, poliţişti, membri ai corpului diplomatic şi consular, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi, foşti parlamentari sau aviatori primeau în 2019 pensii speciale care variază între 1.000 şi 15.000 de euro pe lună.

Mai nou se dorește pensii speciale pentru primari. La un calcul simplu, un primar al unei comune sărace din Alba ar putea avea o pensie specială de 6.000 de lei pentru simplu fapt că are peste trei mandate, nu pentru că ar fi făcut ceva pentru a dezvolta comunitatea sa.

„De ce sunt speciale aceste categorii sociale? De ce nu poate fi special şi medicul care salvează, zi de zi, vieţi? De ce nu poate fi special şi dascălul care ne modelează viitorul copiilor noştri? De ce nu poate fi special fiecare dintre noi ? Nu suntem «speciali» pentru că noi, majoritatea românilor, avem bun simţ şi respect acceptând principiul calculării pensiei în funcţie de contribuţia pe care am avut-o la sistemul naţional de pensii. Nu suntem «speciali» pentru că noi ne gândim la viitorul acestei ţări şi la povara care ar urma să o poarte copiii noştri dacă continuăm să acceptăm pensiile speciale”, se mai arată în comunicatul USR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.