Național

Gripa aviară a intrat în România. Cum ne sfătuiesc specialiștii să ne apărăm de ea

Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 înalt patogen, la păsări domestice din țări vecine cu România sau care exportă în România păsări domestice și a apariției unui focar la o fermă de păsări din jud. Maramureș, DSP Alba face următoarele recomandări către populație.

Măsuri generale pentru populație

  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar;
  • Nu manipulaţi păsări moarte;
  • Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave;
  • Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate;
  • Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
  • Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar și autorităţilor veterinare.

Cum preparați hrana

  • Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
  • Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate;
  • Spălaţi-vă pe mâini înainte, între si după manipularea alimentelor crude şi a celor prelucrate termic;
  • Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic;
  • Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C;
  • Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar după aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun;
  • Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;
  • După manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.