Social

Porc tăiat acasă. Nouă persoane au fost diagnosticate cu trichineloză

Nouă persoane din Alba s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au consumat carne infestată de la un porc crescut în gospodăria proprie, neexaminată trichineloscopic, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba.

„Nouă persoane au consumat carne infestată, neexaminată trichineloscopic, de la un porc crescut în gospodărie şi sacrificat cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Inspectorii DSVSA Alba au început, după raportarea primelor simptome specifice de îmbolnăvire, o anchetă epidemiologică. S-au prelevat probe şi s-a efectuat examen trichineloscopic, prin metoda digestiei artificiale, în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor, iar rezultatul a fost pozitiv la Trichinella spp.”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, carnea şi preparatele din carne provenite au fost identificate şi puse sub restricţii sanitare veterinare, fiind ulterior dirijate spre incinerare. Autorităţile sanitare veterinare au dispus, de asemenea, efectuarea unei acţiuni de deratizare în gospodăria respectivă.

DSVSA Alba a mai anunţat că, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, în judeţ au fost efectuate peste 12.500 de examene trichineloscopice la porcii proveniţi din gospodăriile populaţiei şi circa 600 de astfel de analize la porcii mistreţi vânaţi.

„Au fost identificate 5 probe pozitive de Trichinella spp., dintre care două la porci domestici şi trei la porci mistreţi”, precizează comunicatul citat.

DSVSA Alba transmite consumatorilor să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.

De asemenea, se recomandă efectuarea periodică a acţiunilor de deratizare a gospodăriilor în care sunt crescuţi porci, cu firme autorizate, în vederea combaterii rozătoarelor, care sunt vectori de transmitere a bolii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.