Social

Măsura de mobilitate geografică, accesată mai mult de persoanele peste 45 de ani

Aproape jumătate dintre persoanele din Alba care au accesat anul trecut măsura de mobilitate geografică, angajându-se în localităţi situate chiar şi la peste 50 de km distanţă de domiciliu, au peste 45 de ani, potrivit unui raportat prezentat, joi, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social.

„Din punct de vedere al vârstei, măsura a avut un efect mai mare asupra persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani, 43,40% din totalul celor care au accesat măsura de mobilitate, şi cei cu vârsta sub 25 de ani, 25,10% din total”, se arată într-un material prezentat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba.

Astfel, printre beneficiarii acestei măsuri s-au aflat 102 persoane cu vârsta peste 45 de ani, dintre care 22 peste 55 de ani, respectiv 59 persoane cu vârsta sub 25 de ani.

Printre cei care s-au angajat în localităţi situate la cel puţin 15 kilometri distanţă de casă s-au numărat şi 42 de persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, precum şi 32 de persoane între 35 şi 45 de ani.

Din totalul persoanelor ocupate prin această măsură activă, 133 sunt bărbaţi şi 102 sunt femei, se menţionează în raportul AJOFM Alba.

Mobilitatea geografică este stimulată prin acordarea de prime de încadrare, de instalare sau de relocare, după caz. Măsura poate fi o soluţie pentru acoperirea deficitelor de forţă de muncă din anumite zone, regiuni şi sectoare de activitate.

Dintre cele 235 de persoane, un număr de 157 s-au angajat la o la distanţă mai mare de 15 kilometri de localitatea de domiciliu sau reşedinţă, beneficiind de prima de încadrare, 51 într-o altă localitate la o distanţă mai mare de 50 de kilometri cu schimbarea domiciliului, având astfel o primă de instalare, iar alte 27 au fost încadrate prin prima de relocare în condiţiile legii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.