Social

Mii de pelerini, din România și Ungaria, așteptați la înscăunarea noului arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia

Mii de preoți și credincioși din România și Ungaria, zeci de oficialități ecleziastice – cardinali, episcopi –, dar și diplomați și membri ai Guvernelor român și maghiar sunt așteptați sâmbătă la consacrarea și înscăunarea noului arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Kovacs Gergely, în Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia.

„Printre oficialităţile ecleziastice prezente la Alba Iulia vor fi 2 cardinali, 7 arhiepiscopi, 21 de episcopi, 8 episcopi auxiliari, 4 episcopi emeriţi; în total, 42 de episcopi vor participa la consacrare. Din România vor participa 15 episcopi romano-catolici şi greco-catolici”, se menţionează într-un comunicat transmis joi Agerpres de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Trei dintre oficialităţile bisericeşti vor sosi de la Roma, din partea Sfântului Scaun – preşedintele Consiliului pontifical pentru Cultură, Gianfranco Ravasi, nunţiul apostolic Miguel Maury Buendía şi fostul nunţiu apostolic la Bucureşti Francisco-Javier Lozano.

De altfel, Gianfranco Ravasi va fi Celebrantul principal, iar Miguel Maury Buendía va fi co-consacrator, alături de cel care a păstorit Arhidieceza în ultimele decenii, Jakubinyi Gyorgy, care devine, de sâmbătă, arhiepiscop emerit.

„Printre musafirii noştri vor fi 19 episcopi din Ungaria, împreună cu Erdő Péter, cardinal şi primat al Ungariei, şi Veres Andras, preşedintele Conferinţei Episcopale Maghiare. Din Serbia, va fi prezent Pénzes Janos de la Subotica, din Ucraina, Majnek Antal de la Munkacevo, din capitala Republicii Moldova, Chişinău, episcopul diecezan Anton Coşa. Din dieceza austriacă de Sankt Polten va veni episcopul auxiliar, Anton Leichtfried, din dieceza de Linz vicarul episcopal, Maximilian Mittendorfer, de la Eisenstadt vicarul Pal Laszló, din dieceza de Trier, Germania, episcopul auxiliar Franz-Josef Gebert şi, nu în ultimul rând, episcopul militar din Slovacia, Frantisek Rabek”, precizează organizatorii ceremoniei.

În spiritul relaţiilor ecumenice, discursul de felicitare al patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va fi rostit de către arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu.

Vor fi prezenţi, de asemenea, „reprezentanţii Bisericilor istorice din Transilvania – Kató Béla, episcopul eparhiei reformate a Ardealului, Csűry Istvan, episcopul reformat de pe lângă Piatra Craiului, Adorjani Dezső Zoltan, episcopul Bisericii Luterane Maghiare din România, Balint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Datev Hagopian, episcopul Arhiepiscopiei armene din România”, se mai menţionează în comunicat.

La eveniment sunt aşteptaţi şi în jur de 25 de diplomaţi, membri ai Guvernelor român şi maghiar şi reprezentanţi ai consiliilor locale şi judeţene. Mediul academic şi cel universitar vor fi reprezentate de 18 persoane.

De asemenea, se preconizează că numărul preoţilor şi credincioşilor – din Arhidieceza de Alba Iulia, din celelalte dieceze din Transilvania, din diecezele din Ungaria – va depăşi 6.000. Credincioşii vor primi caiete liturgice, care conţin textele liturgice în latină, maghiară şi română.

Întreaga ceremonie va fi transmisă în direct de către televiziunea maghiară Duna Televízió şi de secţiunile maghiare ale Radio Maria şi Radio Târgu Mureş.

Kovacs Gergely este cel de-al treilea arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi al 83-lea episcop în cei 1.011 ani trecuţi de la înfiinţarea canonică a acesteia. De asemenea, el este cel de-al 16 episcop secuiesc.

În 24 decembrie 2019, conform normelor bisericeşti în vigoare – Codul de Drept Canonic – Suveranul Pontif a acceptat renunţarea la conducerea pastorală a Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia de către Monseniorul Jakubinyi Gyorgy, cel care a păstorit arhidieceza timp de 29 de ani, şi a procedat la numirea unui succesor.

Noul arhiepiscop, născut în Târgu Secuiesc, are 52 de ani. În 2000 a fost numit capelan al Suveranului Pontif, iar din 2007 a îndeplinit funcţia de şef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii, având în acelaşi timp colaborări cu Congregaţia pentru cler şi cu Tribunalul Rota Romana. A fost preot responsabil cu pastoraţia credincioşilor de limbă maghiară din Firenze şi Toscana şi postulatorul cauzei de beatificare al episcopului Marton Aron şi al martirei Bodi M. Magdolna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.