Educație

Carantină pentru liceeni. Elevii și profesorii vor monitorizați „telefonic” în următoarele 14 zile

Liceenii şi cadrele didactice din Alba Iulia care s-au reîntors, duminică noaptea, din regiunea italiană Veneto, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de coronavirus, au fost consultaţi, la sosirea în Alba, de către specialişti şi au plecat apoi fiecare spre casă.

50 de elevi și profesori se întorc din regiunea italiană Veneto

„De luni dimineaţă intră în monitorizarea noastră timp 14 zile. Zilnic, vor fi contactaţi telefonic. Ne informează despre simptome, despre febră, cum evoluează şi, în funcţie de situaţie, vom lua atitudine în continuare. Pentru moment, toţi sunt carantinaţi la domiciliu. În cameră separate, în condiţii de izolare pe cât se poate la domiciliu. Să sperăm că nu vor fi incidente şi lucrurile merg cum trebuie”, a declarat presei, după sosirea, duminică noaptea, la Alba Iulia, a grupului, directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Daniela Dreghici Popa.

Întrebată dacă se va verifica dacă sunt respectate recomandările şi dacă, într-adevăr, cei în cauză stau în cameră izolaţi, ea a răspuns că, teoretic, nu există suficient personal pentru a se face acest lucru şi se merge pe încredere.

„Teoretic, nu avem suficient personal în DSP ca să verificăm acest lucru, dar noi mergem pe încredere şi pe maturitatea părinţilor. Părinţii au o responsabilitate”, a spus aceasta.

Dreghici Popa a adăugat că le-au fost transmise părinţilor pe WhatsApp recomandările DSP, respectiv „izolare în cameră individuală, nu cu alţi membri ai familiei, cu grup sanitar, dacă se poate, separat, cu veselă separat pentru servirea mesei, cu mâncarea servită în camera lor, unde sunt izolaţi”.

Ea a subliniat că membrii grupului „nu sunt contagioşi la acest moment”, pentru că nu au locuit în localităţi aflate în carantină.

Tuturor celor 45 de copii şi 6 adulţi li s-a luat temperatura şi li s-a adresat un set de întrebări, la sosirea autocarului în Alba Iulia.

Cu excepţia faptului că erau foarte obosiţi, nu aveau alte probleme, a spus reprezentantul DSP Alba.

„Sunt bine, sunt extrem de obosiţi. Au oprit doar la grupuri sanitare şi cam atât. Au mâncat ce au avut în bagaje. (…). Au folosit măşti, inclusiv la grupurile sanitare, au avut soluţii dezinfectante şi şerveţele de mână”, a declarat Dreghici Popa.

Autorităţile din Alba susţin că „nu este un risc extrem de ridicat” din zona din care au venit excursioniştii.

În cazul în care apar simptome uşoare, vor fi internaţi într-o secţie de spital, a mai spus directorul executiv adjunct al DSP Alba, care a punctat că, pentru moment, nu este cazul.

La rândul său, prefectul Nicolae Albu a afirmat că s-a luat măsura izolării la domiciliu a participanţilor la excursie ca o măsură de prevenţie, ei neprezentând simptome.

„Sperăm să fie bine”, a mai spus acesta.

Informaţiile făcute public de către autorităţile din Alba, inclusiv de către deputatul Florin Roman, căruia părinţii i-au solicitat sprijin pentru repatrierea copiilor, arătau că cei 45 de elevi şi şase cadre didactice s-au aflat în excursie în regiunea Veneto. Alături de regiunea Lombardia, aceasta reprezintă „focarul” italian al epidemiei de coronavirus.

Copiii şi cadrele didactice ar fi fost prezenţi, printre altele, la Carnavalul de la Veneţia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.