Administrație

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan a fost curățat și va fi restaurat

Obeliscul dedicat memoriei lui Horea, Cloşca şi Crişan, cel mai important monument de for public din România, ridicat în Alba Iulia în perioada interbelică prin contribuţia populaţiei, deseori profanat de necunoscuţi, a fost curăţat de însemnele de graffiti.

Realizate în preajma împlinirii a 235 de ani de la tragerea pe roată a primilor doi lideri ai Răscoalei din 1784, lucrările de intervenţie au fost realizate prin metoda sablării, în conformitate cu recomandările Direcţiei Judeţene pentru Cultură Alba şi cu respectarea normelor de conservare-restaurare, fiind efectuate pe baza unei documentaţii şi sub supravegherea unui expert atestat de Ministerul Culturii, a transmis vineri Primăria municipiului Alba Iulia.

„Departe de a avea ceva în comun cu arta contemporană, cu revitalizarea urbană sau cu operele lui Banksy, inscripţiile de pe monumentele istorice din Alba Iulia au mai degrabă legătură cu lipsa bunului simţ şi a respectului faţă de trecutul nostru ca români. (…) Vorbim de altceva: de vandalizarea monumentelor cu mâzgăleli şi obscenităţi, ceea ce ne duce în sfera infracţională. Fac apel la spiritul civic al albaiulienilor să recurgă la autorităţi ori de câte ori sunt martorii unui act de distrugere”, a transmis, printr-un comunicat de presă, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Alba Iulia, Voicu Paul.

Potrivit acestuia, primăria va face demersurile necesare şi pentru restaurarea şi consolidarea Obeliscului.

Periodic, obeliscul ridicat în memoria conducătorilor Răscoalei din Transilvania din 1784 este vandalizat de necunoscuţi, care îşi scriu cu carioca iniţialele sau prenumele pe baza faţadei estice, ceva mai ascunsă privirii.

Obeliscul a fost ridicat în doar câteva luni, în 1937, prin colectă publică, din iniţativa Astrei. Au donat atât oameni simpli, cât şi primării, parohii şi diverse instituţii. Inclusiv parlamentarii de la acea vreme şi-au donat diurna pe o zi.

Monumentul, rodul colaborării dintre arhitectul Octavian Mihălţan şi sculptorul Iosif Fekete, a fost inaugurat în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai, Voievod de Alba Iulia.

Aflat în apropierea Porţii a III-a, monumentul de granit măsoară peste 20 de metri. Baza prismatică, treptată, cuprinde o celulă simbolică, cu deschidere pe laturile principale, de est şi de vest. Pe partea de est, monumentul este străjuit de o Victorie înaripată, care ţine în mâini o cunună de lauri.

Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, un monument Art deco, se numără printre cele mai vizitate obiective din Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.