Administrație

Pensionarul uitat. O cerere de pensie este nesoluționată de 16 ani!

Sursa foto: contul de Facebook al demnitarului

O persoană din judeţul Alba, care a depus în 2004 cerere de intrare la pensie pentru limită de vârstă, nu a primit nici până acum un răspuns la solicitarea sa.

Informația a fost dată publicității vineri, într-o conferinţă de presă, de secretarul de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) Alin Ignat, care a menţionat că, în total, la nivelul Casei Judeţene de Pensii (CJP) sunt 8.504 dosare restante.

„Există un caz care trebuia să intre din oficiu la pensie pentru limită de vârstă din 2004. La data controlului (în această lună – n.r.), nu era soluţionat”, a declarat secretarul de stat din MMPS.

El a adăugat că funcţionarii nu au putut prezenta „niciun fel de justificare” cu privire la nesoluţionarea acestui dosar.

„Este absolut inexplicabil şi pentru noi. Nu ne-a venit să credem că se poate întâmpla aşa ceva. Este extrem de grav”, a afirmat Alin Ignat.

Persoana care a depus dosarul în 2004 încă mai trăieşte şi, odată soluţionată cererea sa, va primi pensia retroactiv, a explicat secretarul de stat, care a adăugat că a identificat în Alba şi un alt dosar de pensie nesoluţionat din 2013.

Alin Ignat, care a prezentat raportul Corpului de Control al Casei Naţionale de Pensii întocmit după un control la CJP Alba, a arătat că, din punct de vedere al lucrărilor restante, sunt 8.504 în total – cereri de recalculare nesoluţionate şi treceri din oficiu la pensie pentru limită de vârstă.

„Din 2016, vorbim de 69 de restanţe, din 2017, de 1.538 de restanţe, cele mai multe înregistrându-se în 2018 şi 2019 – 3.251 şi 3.646. Din păcate, Casa de Pensii Alba se află pe ultimul loc din punct de vedere al lucrărilor restante, atât recalculări, cât şi treceri din oficiu la pensie pentru limită de vârstă”, a spus Ignat.

El a mai afirmat că nu există o evidenţă informatică a cererilor de recalculare soluţionate, precizând că “singura evidenţă care există este în bibliorafturi, în dosare care sunt depozitate în biroul directorului executiv de la Stabiliri Pensii”.

Potrivit secretarului de stat, CJP Alba este singura casă teritorială care nu ar utiliza la capacitate maximă aplicaţia informatică avută la dispoziţie.

„Aşadar, datele din adeverinţele de stagiu sunt preluate manual, sunt introduse manual, deşi aplicaţia informatică permite preluarea acestor date şi urcarea din punct de vedere informatic. Este unul din principalele motive pentru care activitatea este mult întârziată în soluţionarea dosarelor, atât în privinţa recalculărilor, cât şi în privinţa trecerii din oficiu pentru limita de vârstă”, a punctat Ignat.

El a mai spus că la Serviciul Stabiliri Plăţi Pensii din cadrul CJP Alba sunt şapte funcţionari care au atribuţii de operare a dosarelor şi patru care au atribuţii de verificare a dosarelor.

„Un funcţionar care se ocupă de operare reuşeşte să soluţioneze trei cereri de înscrieri noi pe zi şi cinci cereri de recalculare, iar la nivel naţional, media este undeva de 14 astfel de dosare per funcţionar”, a explicat Ignat, care a conchis: „Aşadar, lucrurile stau foarte rău. Am găsit un dezastru – repartizarea dosarelor se face pe bază de borderou de către directorul executiv adjunct. Dar nu se mai urmăreşte soluţionarea lor. Nu există o evidenţă de soluţionare a acestor dosare. În mod normal, ar trebui repartizate dosarele, iar apoi, la finalul zilei, verificat fiecare funcţionar cât a reuşit să realizeze din dosarele repartizate”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.