Economie

Opinie. O mască facială era 10 bani acum o lună. Astăzi este 2 lei. Toate vin din import

În drumul meu spre birou trec în fiecare zi pe lângă rămășițele fostei fabrici Iris din Cluj, vârful de lance al manufacturii de porțelan și decorațiuni ceramice a României, în care munceau 3.000 de oameni la un moment dat și care exporta în 50 de țări.

Ultimele hale industriale sunt puse la pământ (trebuia, era un zombie-land de aproape 10 ani) lăsând loc mai mult că sigur loc unui ansamblu rezidențial cu apartamente la 2000 euro/mp.

Cei care colindă țara văd cu siguranță clădirile puse în conservare sau ruinele falei industriei chimice și petrochimice românești: Târnăveni, Codlea, Făgăraș, Pitești, Râmnicu Vâlcea, etc. Toți precursorii și intermediarii produselor chimice vin acum din China și India, pentru că nu-i așa, România a adoptat prevederile de mediu ale UE și a închis fără drept de apel tot ceea ce polua. (Polonia nu a făcut-o, că tot comparăm cele două economii).

Eu unul aștept politici publice industriale sustenabile făcute de legiuitori împreună cu experți, încercările de strategizare a domeniilor industriale de pe vremea Guvernării Ponta trebuie reluate. Apropos, unde este grupul consultativ al oamenilor de afaceri propus în Guvernarea Orban?

Așadar, dată viitoare când sunteți la mall și căutați măști faciale și nu le găsiți nici la 10 lei, să vă amintiți vă rog două lucruri. Unul, că veneau din Polonia pentru că în România nu există fabrici de consumabile medicale. Și al doilea, că nu veți găsi nimic dacă apare o forță majoră globală, pentru că tot ce se cumpără astăzi în magazine vine din import.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.