Economie

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat pe fondul de vânătoare Vingard

Un nou focar de pestă porcină africană a apărut în judeţul Alba, prezenţa virusului fiind confirmată la un porc mistreţ împuşcat pe Fondul de Vânătoare 43 Vingard, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Dragoş Suciu.

„Prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată la un porc mistreţ împuşcat pe Fondul de Vânătoare 43 Vingard, în urma analizelor efectuate la Laboratorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti. Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit şi s-a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum şi pentru adoptarea zonelor de protecţie şi supraveghere”, a declarat Suciu pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, zona afectată este formată din zona infectată, cu o raza de 8 kilometri de la caz, respectiv cu localităţile Ungurei, Draşov, Cunţa, Vingard, Boz, Doştat, Şpring, Ghirbom, Daia Română şi Cut.

Zona tampon reprezintă alţi 5 kilometri în exteriorul zonei infectate, cu localităţile Ciugud, Berghin, Straja, Tău, Ohaba, Maghirat, Gârbova, Câlnic, Răhău, Sebeş. Localităţile aflate în zona tampon din judeţul Sibiu sunt Păuca, Presaca, Ludoş, Sangatin, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba a adăugat că au fost luate mai multe măsuri, între care neutralizarea cadavrului. De asemenea, în zona afectată se vânează integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare, iar ulterior vor fi recoltate probe care vor fi analizate.

La ora actuală, în Alba a fost închis primul focar de PPA din judeţ, respectiv cel de la începutul lunii noiembrie, când virusul a fost confirmat la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra, în Apuseni.

Mai este activ un focar înregistrat într-o gospodărie din Boz şi alte două înregistrate la porci mistreţi, de pe fondurile de vânătoare Berghin şi Ohaba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.