Administrație

Lege trimisă la promulgare. Consiliul Județean Alba va primi în administrare cetățile dacice din județ

Cetatea dacică de la Căpâlna va intra în administrarea Consiliului Județean Alba

Legea prin care cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, aflate pe lista UNESCO, vor trece în administrarea consiliilor judeţene din Hunedoara şi Alba, a fost trimisă, pe 2 martie, la Palatul Cotroceni pentru promulgare, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul PSD Viorel Sălan.

Potrivit acestuia, legea are prevederi benefice deoarece stabileşte condiţiile de conservare şi protejare a cetăţilor dacice, iar consiliile judeţene vor primi competenţe de asigurare a pazei acestor monumente istorice.

Un model de bună practică în acest sens este, în opinia senatorului Viorel Sălan, cetatea Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, care este administrată de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara din anul 2012.

„Din momentul în care a fost instituită paza la Sarmizegetusa Regia de către CJ Hunedoara şi asigurate măsuri de ordine publică de către Ministerul Afacerilor Interne, nu a mai avut loc nicio faptă de natură infracţională, de braconaj arheologic”, a punctat senatorul PSD.

El a mai arătat că trecerea cetăţilor dacice în administrarea autorităţilor judeţene va permite accesarea unor programe de finanţare pentru punerea în valoare a potenţialului turistic al acestora.

„Cele două consilii judeţene pot atrage fonduri europene pentru dezvoltarea acestor zone, astfel încât să redăm cetăţile şi generaţiilor care vin după noi. Pentru că aici este inima poporului român, este geneza poporului nostru. În al doilea rând, din punct de vedere turistic, să dăm posibilitatea de dezvoltare a turismului şi s-a văzut, prin Sarmizegetusa Regia, că turismul a crescut exponenţial de la un an, la altul”, a completat Sălan.

Proiectul de lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, a fost aprobat de Camera Deputaţilor – for decizional, în 11 februarie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.