Mozaic

Noul coronavirus schimbă regulile și în pușcării

Penitenciarul din Aiud (foto: Administraţia Naţională a Penitenciarelor)

Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă că, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus şi limitarea răspândirii infecţiei, a fost elaborat şi întocmit un plan de măsuri încă din data de 24 februarie, care a fost transmis tuturor unităţilor subordonate.

„O serie de măsuri prevăzute în plan au fost aplicate, de altfel, cu promptitudine, la Penitenciarul Târgu-Jiu, ca urmare a primului caz de infectare confirmat în judeţul Gorj. Măsurile au vizat atât populaţia carcerală, cât şi personalul angajat, fiind prevenită orice situaţie de risc şi menţinut, în condiţii optime şi de siguranţă, climatul custodial şi de lucru”, precizează ANP într-un comunicat transmis sâmbătă Agerpres.

Conform sursei citate, au fost limitate activităţile cu deţinuţii în afara locurilor de deţinere şi acordarea recompenselor cu permisiunea de ieşire din penitenciar, astfel încât să se evite contactul cu persoanele din exterior.

Totodată, acordarea dreptului la vizită se realizează doar cu dispozitiv de separare.

Pentru menţinerea legăturii cu mediul de suport, deţinuţilor li se permite accesul la telefoanele publice instalate în interiorul locurilor de deţinere, pe tot parcursul zilei, aceştia putând beneficia inclusiv de dreptul la comunicări online, precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte prezentarea la instanţele de judecată în vederea îndeplinirii unor procedurilor judiciare, administraţiile locurilor de deţinere au posibilitatea să solicite audierea prin sistem video-conferinţă, se arată în comunicatul ANP.

Din punctul de vedere al măsurilor igienico-sanitare ce se impun în astfel de situaţii, „în mod constant se efectuează dezinfectări atât în spaţiile şi locurile unde au acces persoane din afara locului de deţinere, cât şi în autospecialele de transport deţinuţi”.

Potrivit ANP, planul de măsuri vizează trei paliere de intervenţie, atât din perspectivă epidemiologică, cât şi raportat la gradul de siguranţă asociat sistemului penitenciar, respectiv: măsuri de prevenţie generală, măsuri de intervenţie specifice deţinuţilor extrădaţi din zone cu risc epidemiologic crescut pentru COVID-19 şi măsuri de intervenţie în situaţii de criză.

„Au fost asigurate, de asemenea, fondurile necesare în vederea dotării personalului şi a altor persoane care intră în contact cu deţinuţii, cu materiale de protecţie (măşti, dezinfectanţi, mănuşi, halate, costume de protecţie, termometre, scanner temperatură etc.). Măsurile prevăzute sunt revizuite constant, prin raportare la evoluţia situaţiei la nivel naţional”, precizează comunicatul citat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.