Educație

Consiliul Național al Elevilor solicită suspendarea cursurilor timp de două săptămâni

Consiliul Naţional al Elevilor solicită ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

„Infecţia cu coronavirus reprezintă o reală urgenţă naţională care trebuie gestionată cu responsabilitate de către Guvernul României. (…) Având în vedere faptul că elevii îşi petrec până la 7 ore zilnic la şcoală, se impune suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirus. Această măsură preventivă trebuie asumată ţinând cont de faptul că şcolile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare şi nici de o cultură a siguranţei pentru ca acest virus să nu fie răspândit”, se arată într-un comunicat al CNE transmis luni Agerpres.

În opinia reprezentanţilor Consiliului Elevilor, dacă s-ar decide asupra suspendării cursurilor doar după confirmarea virusului, această măsură ar denota „iresponsabilitate” din partea decidenţilor din domeniul educaţiei.

Autorităţile publice locale trebuie să respecte legea privind dotarea şcolilor cu materiale igienico-sanitare nu doar în situaţii de criză, ci permanent, în vederea protejării tuturor elevilor din România, afirmă sursa citată.

„Mai mult decât atât, este regretabil faptul că această măsură se regăseşte pe agenda decidenţilor atât de târziu, având în vedere faptul că epidemia de coronavirus este un subiect discutat pe agenda globală încă din luna ianuarie a acestui an”, susţine CNE.

Siguranţa elevilor trebuie prioritizată, iar Consiliul Naţional al Elevilor pledează pentru digitalizarea procesului educaţional prin metode de tipul cursurilor desfăşurate virtual, în absenţa oricărui pericol, precizează sursa citată.

Potrivit CNE, în comunităţile şcolare din întreaga ţară se resimt „nesiguranţă şi lipsă de încredere”.

„Reprezentanţii elevilor din România nu sunt specialişti în problematici ce ţin de securitatea naţională, însă, având în vedere răspândirea coronavirus pe teritoriul României, solicităm ministrului Educaţiei şi Cercetării suspendarea cursurilor timp de două săptămâni ca o măsură preventivă absolut necesară în situaţia de faţă. Trebuie să recunoaştem: şcolile din România, în care nu avem hârtie şi săpun în grupurile sanitare, nu sunt pregătite pentru a face faţă acestei situaţii tensionate. Este necesară o gestionare eficientă a situaţiei de către Guvernul României, care să aibă ca obiectiv protejarea cetăţenilor”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.