Sănătate

Parizienii se refugiază în provincie înaintea aplicării măsurilor de izolare

Parizienii au luat cu asalt marţi dimineaţă gările din oraş şi autostrăzile pentru a părăsi capitala franceză înaintea măsurilor de izolare impuse în scopul încetinirii răspândirii coronavirsului, care intră în vigoare la prânz, informează Reuters.

Exodul parizienilor a provocat consternare în rândul rezidenţilor din provincie, mulţi dintre aceştia temându-se că orăşenii vor aduce virusul cu ei, accelerând transmiterea acestuia.

Ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, a spus că guvernul nu intenţionează să împiedice oamenii să călătorească către reşedinţele secundare, precizând că restricţiile stricte asupra vieţii publice se vor aplica atât în provincie, cât şi în oraşe.

La Gare du Nord din Paris, călătorii, mulţi purtând măşti, analizau panouri cu orarul plecărilor.

„Am prefera să fim într-un spaţiu deschis, într-o casă mai mare, cu grădină decât într-un apartament din Paris”, a spus Camille, o jurnalistă în domeniul educaţiei, care călătorea, împreună cu partenerul, spre casa mamei sale din nordul Franţei. Amândoi intenţionează să lucreze de la distanţă.

Numărul deceselor în urma coronavirusului a ajuns în Franţa la 148, iar cel al persoanelor infectate, la 6.600.

Luni seară, preşedintele Emmanuel Macron a spus că ţara este „în război” cu coronavirusul, anunţând restricţii fără precedent în Franţa postbelică.

Acesta le-a cerut francezilor să rămână în case începând de marţi după-amiază. Preşedintele a spus că oamenii ar trebui să plece din locuinţe doar ca să-şi cumpere alimente, să meargă la muncă dacă este necesar, pentru a face sport sau pentru a merge la medic. Armata va fi mobilizată pentru a ajuta la transportul bolnavilor la spitale, a mai spus Macron.

Secretarul de stat pentru Transporturi, Jean-Baptiste Djebbari, a spus că serviciile liniei de mare viteză TGV vor fi reduse în perioada măsurilor de izolare în scopul încetinirii transmiterii.

Mulţi rezidenţi din provincie îşi arată scepticismul: „Parizienii fug din oraş şi vor infecta provincia, doar pentru a sta izolaţi la aer curat. Exodul acesta este de neconceput, egoist şi o bombă cu ceas”, a scris un internaut pe Twitter.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.