Social

Servicii de suport psihologic pentru persoanele aflate în carantină sau izolare

O echipă formată din 31 de psihologi voluntari oferă servicii de suport psihologic telefonic persoanelor aflate în izolare sau carantină, printr-un parteneriat al Crucii Roşii Române – Filiala Alba şi al Colegiului Psihologilor Filiala Alba.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri Agerpres, în contextul răspândirii infecţiei cu virusul CoVid-19 şi al stării de îngrijorare generate în rândul populaţiei, Colegiul Psihologilor Filiala Alba se alătură Filialei de Cruce Roşie a judeţului Alba, prin oferirea de suport psihologic telefonic persoanelor care au nevoie de sprijin emoţional pentru a depăşi stările de anxietate şi panică cu care se pot confrunta în această perioadă, se menţionează în comunicatul semnat de directorul filialei Alba a Crucii Roşii, Adrian Ionel Duşa.

Potrivit sursei citate, aceste servicii sunt oferite zilnic, în intervalul orar 8,00-20,00, de o echipă formată din 31 de psihologi voluntari şi se adresează în special persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau celor plasate în unităţi de carantină, dar pot fi accesate şi de alte persoane care au nevoie de ajutor în lupta cu reacţiile psiho-emoţionale determinate de răspândirea coronavirusului.

Numărul de telefon la care se poate solicita asistenţa psihologică este 0358909. Apelul telefonic se taxează conform tarifelor practicate de reţelele de telefonie din România.

Toate solicitările vor fi preluate de Crucea Roşie, urmând ca persoanele care doresc să beneficieze de suport psihologic să fie contactate în cel mai scurt timp posibil de unul dintre psihologii disponibili în intervalul orar respectiv.

Şedinţele de suport psihologic se vor realiza conform unui protocol comun de lucru, valabil pe toată perioada stării de urgenţă din România, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei.

„Manifestările psihice negative imediate care pot să apară în rândul populaţiei în cazul unei pandemii sunt frica şi panica. Frica poate determina o serie de efecte negative, printre care: pierderea controlului asupra comportamentului propriu, diminuarea capacităţii de muncă şi diminuarea capacităţii de răspuns necesare pentru înfruntarea primejdiei. Panica, pe de altă parte, este un fenomen psihologic de masă. Aceasta este generată de multe ori de necunoaştere sau de accesul la informaţii din surse necontrolate şi poate fi o manifestare mult mai distructivă decât pandemia în sine. Din aceste motive, recomandăm populaţiei să îşi păstreze calmul, să se informeze numai din surse oficiale şi să solicite ajutor specializat în cazul în care se simt copleşiţi de emoţii negative”, a transmis Adrian Ionel Duşa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.