Mozaic

Lupta împotriva coronavirusului intră într-o nouă etapă. Se interzice circulația noaptea | Video

Autorităţile române au anunţat noi măsuri importante pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, sâmbătă seara, că, în intervalul orar 22,00 – 6,00 circulaţia persoanelor în afara locuinţei va mai fi permisă numai pentru câteva motive, printre care deplasarea în interes profesional, pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie.

De asemenea, el a menţionat, într-o declaraţie de presă la MAI, că printre deplasările permise se mai numără şi cele pentru asigurarea de bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale, precum şi pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă.

Conform ordonanţei militare prezentate de ministru, în intervalul orar 22,00 – 6,00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru: în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă; pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale; pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Sunt permise deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.

Măsura se aplică începând de luni, 23 martie, ora 22,00.

Se închid mallurile

Potrivit ordonanţei militare prezentate de ministru, măsura se aplică începând de duminică, 22 martie, de la ora 22,00.

El a precizat că, prin centru comercial se înţelege „structura de vânzare cu suprafaţa medie sau mare în care se desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”, astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificarile şi completările ulterioare.

Arataf: Recomandările ar trebui considerate obligații

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a afirmat, în declaraţia susţinută sâmbătă la sediul ministerului, că prevenirea rămâne linia cea mai importantă de apărare împotriva coronavirusului, iar măsurile care sunt recomandate, prin ordonanţa militară emisă, ar trebui considerate de către populaţie ca şi cum ar fi fost obligatorii.

„Rugămintea noastră către toți, chiar dacă, prin ordonanța militară emisă astăzi, recomandăm unele măsuri în timpul zilei, considerați-le ca și cum ar fi fost obligatorii. Comportați-vă cât mai responsabil pentru a vă proteja și a proteja familiile voastre. Comportați-vă responsabil și aplicați regulile de igienă personală. Evitați plecările și ieșirile din casă dacă nu sunt justificate și respectați toate indicațiile autorităților”, a afirmat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.