Mozaic

Cîțu: Cererile pentru amânarea ratelor la bănci vor putea fi depuse în 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, spune că cererile către bănci pentru amânarea ratelor pot fi depuse în 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței care prevede această măsură

Cererile către bănci pentru amânarea ratelor pot fi depuse în 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței care prevede această măsură, termenul inițial fiind astfel extins, a anunțat luni ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, în debutul ședinței de Guvern.

„Am extins la 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei perioada până la care să se facă o cerere către bancă (pentru amânarea ratelor – nota red.). Iniţial termenul era până la sfârşitul perioadei de stare de urgenţă”, a precizat Cîţu.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a arătat că dobânda pentru creditele ipotecare nu se mai capitalizează, iar celor care solicită amânarea ratelor şi au restanţe la plată li se dă posibilitatea să îşi aducă creditele la zi până la momentul în care solicită această suspendare.

„Să aibă creditele la zi la momentul solicitării suspendării obligaţiei de plată. Să aibă creditele plătite”, a explicat ministrul Finanţelor.

În context, prim-ministrul a precizat că a primit corespondenţe din partea unor asociaţii şi grupuri de companii prin care a fost informat că aceştia îşi plătesc ratele la credite într-o anumită perioadă a lunii şi că ar putea să nu beneficieze de aceste facilităţi dacă nu li se oferă posibilitatea plăţii ratelor.

Anterior, ministrul Finanţelor a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că Ordonanţa de Urgenţă care amână plata ratelor urmează să fie corectată în şedinţa de Guvern de luni din cauza faptului că au fost omise câteva observaţii.

„Ordonanţa care amână plata ratele romanilor până la 9 luni nu este retrasă! Câteva observaţii ale MFP care clarificau mai multe discuţii apărute în spaţiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în şedinţa de Guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare”, a precizat ministrul pe reţeaua de socializare.

Ordonanţa de urgenţă privind suspendarea ratelor a fost aprobată în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută. Potrivit actului normativ, plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Ministrul Finanţelor a anunţat vineri că normele de aplicare a ordonanţei vor intra în discuţia Guvernului „foarte rapid, săptămâna viitoare luni sau joi”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.