Administrație

Șapte aparate de ventilație au ajuns la spitalul din Blaj

Spitalul Municipal Blaj, unde sunt tratați bolnavi cu CoVid-19 care au și alte boli asociate, până luni în număr de nouă, dispune de șapte aparate de ventilație mecanică, din care două proprii și cinci primite pentru folosință temporară, de la unități similare din Alba Iulia – trei, Abrud și Cugir – câte unul.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres de către Instituţia Prefectului Judeţul Alba, „Spitalul Municipal Blaj a fost stabilit spital suport pentru pacienţii testaţi pozitiv cu virusul SARS-COV-2. (…) Secţia ATI, cu 15 paturi, avea în dotare 2 aparate de ventilaţie mecanică, dar a încercat ca în termen scurt să îşi îmbunătăţească condiţiile, astfel: 4 aparate de ventilaţie au fost cuprinse prin rectificare de buget în lista de investiţii, dar, la momentul acesta, nu se găsesc furnizori pe piaţă care să poate livra aparatele în termen optim; s-a luat legătura cu spitalele din judeţul Alba şi s-au primit, prin transfer, pentru folosinţă temporară, în această perioadă pentru tratarea pacienţilor critici: 3 aparate de ventilaţie mecanică de la SJU Alba, 1 aparat de ventilaţie mecanică de la Spitalul Orăşenesc Abrud, 1 aparat de ventilaţie mecanică de transport de la Spitalul Orăşenesc Cugir”.

Potrivit sursei citate, la nevoie, mai pot fi transferate şi alte echipamente între spitale.

În ceea ce priveşte reorganizarea circuitelor funcţionale şi modul de lucru, s-au stabilit protocoale şi reguli care să protejeze personalul medical şi pacienţii, prin identificarea continuă a posibilelor riscuri de contaminare şi măsuri punctuale.

Astfel, au fost împărţite spaţiile spitalului în două zone. Una cu risc mare de contaminare, unde personalul medical întâlneşte pacienţii şi are la ieşire o zonă de decontaminare. A fost construit un tunel de la ieşirea din secţia ATI şi decontaminarea se face după reguli stricte într-un container pus la dispoziţie de DSU, precizează sursa citată.

A doua zonă este cea cu risc scăzut de contaminare, în care pacienţii nu pot ajunge – zona de odihnă personal, cea administrativă, depozit, farmacie.

„A fost reorganizată activitatea personalului pe secţii, după următoarele principii: s-a împărţit personalul în echipe mici, cu un minim de personal, care să poată desfăşura activitatea pentru a expune cât mai puţine cadre medicale. Aceştia lucrează 15 zile în 3 ture, astfel: 12 ore de serviciu la spital, cu 24 ore liber, urmând apoi să fie înlocuiţi cu personalul aflat în aşteptare”, arată comunicatul menţionat.

Potrivit acestuia, personalul medical şi auxiliar medical este cazat la hotelurile din oraş, unde li se asigură masă în regim catering.

În Alba au fost confirmate până luni, la ora 17, potrivit DSP, 50 de cazuri de coronavirus, 18 pacienţi fiind internaţi în spitalele din Alba Iulia şi Blaj.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.