Social

Ciuruleasa și coronavirusul. Cum a ajuns epidemia în creierii munților

Ciuruleasa – foto: Horia Mihai Gligor

Este „ciudat ca o epidemie, fie ea și planetară, să lovească în creierii munților, într-un sat izolat, cu case îndepărtate una de alta, fără restaurante, cinematografe, piețe aglomerate, fără aeroport și nici măcar cu gară. Așadar, ce s-a întâmplat?”, scrie, miercuri, publicația Transilvaniareporter.ro, într-un reportaj dedicat situației din comuna Ciuruleasa.

„Până ieri, mai nimeni nu știa că pe harta planetei există și Ciuruleasa. Când s-a anunțat că de acolo au coborât cu zecile la spitalele din orașe, iar testele au arătat că 11 dintre ei chiar sunt bolnavi de Covid-19, lumea s-a întors cu fața la hartă și-a căutat locul lovit de soartă”, scrie jurnalista de la publicația citată, care, pentru început, citează un dialog purtat cu primarul comunei, Radu Tuhuț.

„Noi am fost cuminți, oamenii au ascultat, nu s-au adunat, n-am știut de așa ceva până acum! N-am avut niciun izolat, n-a venit nimeni la noi în sat din zona roșie. Noi n-am avut așa ceva aici! Avem un băiat care s-a întors din Italia, dar a rămas la Aiud în carantină, nici n-a ajuns în sat”, spune primarul, luat pe sus de problemă, de presă, de val. De trei zile dă interviuri, apare la TV, pune ordine în Ciuruleasa și pe ecran.

Medicul din sat e ceva mai supărat. „Nu ne iau oamenii în serios, eu le spun, dar ei tot cred că este glumă: oameni buni, stați în casă, aveți grijă că din asta se moare! M-ați înțeles?”, spune acesta, citat de Transilvaniareporter.ro.

Dar cine ești tu, Ciuruleasa?, se întreabă autoarea reportajului, pentru ca tot ea să răspundă: „Satul e mic are doar 500 de locuitori, în jurul lui alte sate și mai mici cu 24, 25 sau 26 de locuitori. În total, peste comuna care se întinde pe piscuri și se scurge ușor în vale, sunt vreo mie de suflete. Dacă ai fi ajuns acolo la vreme caldă, de vară, ai fi simțit răcoarea muntelui și liniștea primordială. Sat de moți grijulii, fiecare curte arată ca o schemă de supraviețuire. Cu lemne, fân, hambar și grajdul plin de animale. Cu mici grădini de legume, flori și câte o livadă. Oameni gospodari, mai că ar putea rezista la oricâtă izolare. Izolarea pare a fi specialitatea lor. Reportajele tihnite despre traseele de munte prezintă Ciuruleasa ca pe un loc idilic, destul de ferit de atingerea civilizației”.

Și atunci, ce s-a putut întâmpla? Răspunsul este că cineva a venit din afară. În Ciuruleasa acum se desfășoară o anchetă epidemiologică condusă de Direcția Sanitară Alba, vor să descopere sursa de contaminare, mai precizează publicația citată.

11 locuitori sunt depistați pozitiv, printre care și un copil, doi internați și restul izolați în case. Dintr-o familie mare, de nouă persoane, șapte s-au dovedit contaminați, dar doi au scăpat. „Nu știm cum s-a întâmplat. Un viitor ginere se pare că ar fi venit în familie, după ce ar fi stat 15 zile la Deva, izolat. El înainte ar fi lucrat pe un vapor de marfă, în Japonia”, a precizat, pentru Transilvaniareporter.ro, primarul comunei, Radu Tuhuț.

One Comment

  1. Pingback: Alegeri locale parțiale în Ciuruleasa și Meteș – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.