Mozaic

Solidaritatea „până la capăt”. Angajații din sectorul public ar putea intra în „șomaj tehnic”

Prim-ministrul Ludovic Orban a cerut joi Guvernului să analizeze proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede că bugetarii vor lucra, pe rând, câte o jumătate de lună, aflându-se în restul perioadei într-o formă echivalentă şomajului tehnic.

„Vă solicit să analizaţi proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de doamna ministru Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta m-am hotărât împreună cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate”, a afirmat Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

El a menţionat că a optat pentru acest mecanism inclusiv „din raţiuni epidemiologice”, pentru a reduce riscul de răspândire a noului coronavirus.

„În instituțiile publice angajații vor fi împărțiți în jumătate – pe fiecare birou, serviciu, direcție – astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor, ministere, agenții, autorități, primării, consilii județene. Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile din lună, zece zile de lucru, deci practic zece zile lucrează și restul rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în șomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate”, a explicat prim-ministrul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.