Social

Arhiepiscopul Kovács: A găsi esența adevărată, fără miros de tămâie – marea oportunitate

Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Kovács Gergely (foto centru)

Sărbătorile Pascale din acest an sunt deosebite, cu celebrări ținute cu ușile închise, fără prezența credincioșilor, dar „marea oportunitate” este aceea de „a găsi esența adevărată și miezul sărbătorii, fără miros de tămâie și cântecul corului”, spune Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Kovács Gergely.

„În urma pandemiei cauzate de virusul COVID-19, ca în multe alte locuri din lume, și în catedralele și bisericile din arhidieceza noastră, celebrările din Săptămâna Mare și cea Luminată vor fi ținute cu ușile închise, fără prezența credincioșilor. Cu siguranță suntem triști, incertitudinea este mare, suntem îngrijorați și ne temem. Ne temem pentru viața, visurile și planurile noastre. (…) Starea de urgență ne trezește în mod dureros la acea experiență a faptului că suntem vulnerabili și mici. (…) Pandemia ne-a făcut să ne dăm seama că banii, numele, puterea, atașamentele nu ne oferă apărare, siguranță și viață”, arată, în Pastorală, Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia.

Kovács Gergely adaugă că mulți își pun întrebarea de ce nu pot să meargă în „casa lui Dumnezeu” tocmai în aceste momente.

„Ceea ce experimentăm în aceste zile este tot o posibilitate de întâlnire cu Domnul. Nu în mod obișnuit, tradițional, la fel ca până acum. L-am găsit pe Dumnezeu în cotidian, în cele mai mici părți ale vieții noastre, am experimentat prezența lui totdeauna, peste tot și în toate – tocmai prin intermediul bisericilor închise și al vieții schimbate am primit această posibilitate. A găsi esența adevărată și miezul sărbătorii, fără miros de tămâie și cântecul corului – aceasta este marea oportunitate a acestor Paște. Când totul amuțește, parcă îl observăm pe Isus care ni se alătură. Pe el care la Paște a înviat și s-a întors între noi cu promisiunea vieții veșnice și care ne aprinde inima”, spune Arhiepiscopul.

Înaltul cleric romano-catolic mai crede că situația actuală ne ajută să ne concentrăm asupra esenței lucrurilor.

„Să fie Paștele de anul acesta pentru noi Sărbătoarea credinței arzătoare, pe care o trăim în interiorul inimii, pe care o lăsăm să strălucească, sărbătorind Învierea lui Cristos, care este cu noi în fiecare moment al vieții noastre”, le-a mai transmis preoților și credincioșilor romano-catolici Arhiepiscopul Kovács Gergely.

Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia numără 355.500 de romano-catolici și este organizată în 15 decanate și 253 de parohii. Are 332 de preoți, din care 33 de preoți călugări.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.