Administrație

Ion Dumitrel: Alba este printre județele cu cea mai importantă activitate de testare

Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba

Județul Alba, în care până sâmbătă au fost confirmate 103 cazuri de coronavirus și efectuate în jur de 2.000 de teste, se află între primele cinci județe din țară în ceea ce privește capacitatea de testare pe cap de locuitor, potrivit președintelui Consiliului Județean, Ion Dumitrel.

„Un nou aparat de testare RT-PCR instalat în Alba Iulia va crește capacitatea de testare pentru CoVid-19 cu aproximativ 400 de teste pe zi. Aparatul este funcțional începând de astăzi, ultima componentă din ansamblul său fiind adusă în cursul nopții trecute. Testele se adresează cadrelor medicale și pacienților din județul Alba”, se arată, sâmbătă, într-o postare pe Facebook a președintelui CJ Alba.

Ion Dumitrel menționează că Alba se alătură municipiului București și altor 10 județe din țară care dețin astfel de echipamente de testare de mare precizie.

„Cu cele două linii de testare deținute, Alba se află între primele cinci județe din România în ceea ce privește capacitatea de testare pe cap de locuitor. Până în prezent, Alba se numără printre județele cu cea mai importantă activitate de testare”, mai susține președintele Ion Dumitrel.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia a început sâmbătă testarea pacienților pentru depistarea cazurilor COVID-19 în propriul laborator, după ce în cursul nopții de vineri spre sâmbătă au ajuns ultimele componente necesare liniei de diagnosticare.

„Fondurile necesare pentru cumpărarea unei linii complete de diagnosticare a cazurilor de CoVid-19 au fost puse la dispoziție de către compania Transavia, iar achiziția aparaturii și echipamentelor (Real Time PCR, extractor, hote, centrifugi, vortex, kituri de extracție și detecție etc) a fost realizată de către SJU Alba Iulia”, arată sursa citată.

Linia de diagnosticare a COVID-19 are capacitatea de a testa circa 400 de probe biologice recoltate, în 24 de ore.

„Astfel, are posibilitatea de a testa toți pacienții SJU Alba Iulia, toate cadrele medicale și personalul auxiliar din cadrul unității medicale, dar și alte probe biologice care sunt trimise de la pacienți din județ”, precizează reprezentanții spitalului.

În cadrul laboratorului de diagnosticare a cazurilor CoVid-19 lucrează un medic, trei biologi și doi asistenți medicali, personal care a beneficiat de instruire de specialitate.

SJU Alba Iulia a fost inclus pe lista unităților specializate care realizează testarea RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus SARS-CoV-2, care cauzează boala denumită CoVid-19.

Inițial, probele recoltate în Alba au fost analizate la un laborator din Cluj Napoca, unde, timp de trei săptămâni, au fost realizate pentru pacienții din județ în jur de 120 de teste.

Din 26 martie, a intrat în funcțiune linia DSP Alba, pe care au fost realizate în total aproape 2.000 de teste. Capacitatea actuală de testare pe linia DSP este de 200 de teste pe zi.

Până sâmbătă, în județul Alba au fost testate pozitiv 103 persoane. Patru persoane au fost declarate vindecate, iar patru au decedat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.