Administrație

Fostul sediu al Primăriei Ciugud va fi transformat în Centru de zi pentru vârstnici

Primăria comunei Ciugud

Fostul sediu al Primăriei Ciugud va fi transformat, cu fonduri europene, într-un Centru de zi pentru persoane vârstnice și unități de îngrijire la domiciliu, printr-un proiect în valoare totală de peste 2,8 milioane de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate se ridică la aproape 2,6 milioane de lei.

„Comuna Ciugud mai adaugă un proiect cu finanțare europeană, pe lângă celelalte ce au atras atenția publicului în ultimii ani și care au susținut dezvoltarea socio-economică a comunei. Din fonduri Regio se va finanța modernizarea unui centru de zi ce va fi folosit de cei peste 500 de vârstnici din comună. Contractul de finanțare semnat de către primarul comunei Ciugud, domnul Gheorghe Damian, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, domnul Simion Crețu, va susține investițiile necesare modernizării unui centru de zi în care se vor desfăşura activităţi de îngrijire socio-medicală, activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, dar şi o educaţie informală pentru o viaţă sănătoasă şi activă”, se menţionează într-un comunicat dat publicităţii de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Amplasamentul proiectului este situat în intravilanul localităţii Ciugud, având o suprafaţă de peste 4.000 metri pătraţi, unde există, în prezent, o construcţie ridicată în anul 1958.

„Proiectul cu titlul «Schimb de destinaţie din clădire Primărie şi Consiliul Local în centru de zi pentru persoane vârstnice şi unităţi de îngrijire la domiciliu, cu modernizare şi mansardare» are o valoare totală de 2.863.526,08 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 2.588.819,13 lei, respectiv 555.540,59 euro”, precizează ADR Centru.

Principalii beneficiari ai proiectului vor fi „seniorii” comunei care au vârsta de peste 65 de ani, persoane vulnerabile care se confruntă cu probleme de sănătate şi de singurătate.

„Grelele provocări prin care trecem în aceste momente din cauza pandemiei evidenţiază şi mai mult vulnerabilitatea persoanelor de peste 65 de ani, mai ales că, în aceste zile, pentru a-i proteja, nu mai au posibilitatea de a socializa, de a merge la biserică sau de a-şi ţine nepoţii în braţe”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

La rândul său, primarul Gheorghe Damian a afirmat că Ciugudul este “comuna europeană” de astăzi datorită fondurilor nerambursabile.

„De această dată, folosim fondurile europene pentru a da viaţă vechiului sediu al primăriei, pe care îl vom transforma într-un centru de zi pentru seniorii din comună. (…) De ani de zile ne încăpăţânăm totodată să credem în satul românesc, în valorile noastre autentice, în viaţa «de la ţară» care poate fi «ca afară», iar pentru ca acestea să devină realitate trebuie să construim viitorul cu respect pentru cei care au pus bazele trecutului”, a spus edilul din Ciugud.

Fondurile nerambursabile solicitate de beneficiar, reprezentat de parteneriatul dintre Comuna Ciugud şi Asociaţia A.S. 2001 Alba Iulia, provin din bugetul alocat Regiunii Centru, prin Axa Prioritară 8 a Programului Operaţional Regional 2014-2020, ce vizează dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi socială pentru creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale.

Data estimată de finalizare a proiectului este 30 aprilie 2023. La finalizarea acestui proiect, reprezentanţii comunei, alături de Asociaţia AS 2001, îşi propun să acorde şi posibilitatea de a furniza o masă caldă zilnică, în sistem catering, vârstnicilor care din diferite motive nu se pot deplasa şi nu-şi pot pregăti mâncare caldă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.