Mozaic

Ministrul Sănătății ne îndeamnă să ne obişnuim că vom trăi cu coronavirusul şi în următorii doi ani

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru (stânga), crede că ar trebui să ne obișnuim cu ideea că virusul SARS-CoV ne va da târcoale în următorii ani

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți, că experiența pandemiei de gripă porcină din 2009 ne arată că au urmat doi ani de epidemii sezoniere, iar această situaţie se va repeta şi cu virusul SARS-CoV-2 şi că trebuie „să ne obişnuim că vom trăi cu coronavirusul şi în următorii doi ani”.

„După experienţa pandemiei de gripă porcină din 2009, am putut vedea că o pandemie a fost urmată de doi ani de epidemii sezoniere. Aşa va fi şi în acest moment. Să ne obişnuim că vom trăi cu coronavirusul și în următorii doi ani. Dar având în vedere prima curbă, putem evalua și ce va urma în următorii doi ani. Nu avem un tratament (…), nu avem un vaccin. În momentul în care noi putem să gestionăm astfel încât să avem puține decese, puține cazuri, mergem spre o curbă lină şi putem gestiona prin sistemul medical pe care îl avem, atunci putem spune că am reușit să trecem prin această pandemie, gestionând-o. Atunci când vom ieși și vom vedea că avem o mare parte a populației care s-a imunizat, avem prezența unor anticorpi, putem vedea următorii doi ani ca nişte epidemii cu nişte cazuri care nu vor avea aceeași amploare ca în această perioadă, dar vor fi niște cazuri cu o simptomatologie frustă sau ușoară care vor merge până vom avea o stare de imunitate la toată populația României. Sperăm în acest context și în descoperirea și fabricarea unui vaccin cu care să putem gestiona următorii doi ani”, a declarat ministrul Tătaru, într-un interviu la postul Antena 3.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că încă nu este aproape momentul în care vom avea un vaccin împotriva CoVid-19.

„Încă nu suntem aproape de a avea un vaccin împotriva CoVid-19. Acest vaccin impune o stabilizare a virusului. Trebuie să aibă o perioadă de studiu, de testare pe persoane sănătoase și după această perioadă să-l putem procura și să-l putem utiliza în întreaga masă.”
Nelu Tătaru | ministrul Sănătății

De asemenea, întrebat dacă ar schimba cu ceva lupta cu noul coronavirus dacă s-ar ști că acesta a fost creat într-un laborator, ministrul a răspuns negativ. „Nu ar schimba cu nimic. Noi am plecat pe o procedură, pe o stare de epidemie și apoi pandemia, am plecat într-o luptă cu ceva necunoscut, cu ceva care s-a regăsit pentru prima dată în patologia umană, cu ceva care nu are un tratament, nu are un vaccin. Poate că după ce vom termina şi vom ieşi din pandemie cu bine, împreună, vom putea să analizăm ce a fost, cum a fost, de unde a venit”, a menţionat el.

Totodată, ministrul Nelu Tătaru a reiterat că suntem, ca moment, la jumătatea acestei pandemii în ţara noastră şi autorităţile aşteaptă să vadă, pentru înregistrarea vârfului epidemiei şi apoi faza de descreştere a numărului de cazuri, cum va evolua infecţia cu coronavirus după Sărbătorile Pascale, timp de 7-10 zile, în condiţiile în care această boală prezintă apariţia simptomatologiei din a doua până în a zecea zi de la infectare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.