Economie, Mozaic

Vârf atins. Cum se desfășoară procesul de amânare a plății ratelor la credite

Ritmul cel mai mare de cereri pentru amânarea plății ratelor la credite a fost deja înregistrat, iar structura acestora este echilibrată, respectiv o treime pentru trei luni, o treime pentru şase luni şi o treime pentru nouă luni, a declarat, luni, preşedintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.

„Procesul se desfăşoară fără probleme. Au fost făcute clarificări şi totul funcționează. În acest moment cred că suntem pe un platou, în sensul că s-a înregistrat până acum numărul cel mai mare de solicitări şi vor continua să se înregistreze, dar nu în ritmul de până acum. Ritmul cel mai mare a fost deja înregistrat. Psihologic, cei mai mulți oameni au venit când s-a anunțat. În rest, vin cei care pe parcurs decid totuşi să apeleze. Dar e o veste foarte bună structura cererilor. Nu sunt toate cererile pentru nouă luni. Sunt împărțite echilibrat: o treime până la trei luni, o treime până la şase şi o treime până la nouă luni. Acesta înseamnă că s-au gândit şi au calculat, deci nu au apelat numai perioada maximă ca şi cum ar fi fost ofertă”, a spus Florin Dănescu.

El a menționat că datele referitoare la amânarea plății ratelor includ atât soluțiile individuale ale băncilor, cât şi cele realizate în baza ordonanței OUG 37/2020.

Potrivit acestuia, ARB nu are date referitoare la cererile respinse.

„Este evident ca decizia de amânare a ratelor este la clienți. Dacă aceştia declară că sunt afectați direct sau indirect de Covid-19 şi completează corect solicitarea de amânare a ratelor nu pot primi decât un singur răspuns – aprobarea”, a mai spus Florin Dănescu.

Băncile din România au soluționat peste 65% (175.000) din cele aproximativ 270.000 de solicitări primite de la clienții persoane fizice şi juridice pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit încheiate cu acestea, restul solicitărilor fiind în curs de procesare, a anunțat, vineri, Asociația Română a Băncilor (ARB).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.