Mozaic

Hâr-mâr politic pe tema Autonomiei Ținutului Secuiesc. Deputat PSD: „O aberație!”

Un deputat PSD Horia Nasra susține că proiectul de lege pentru Autonomia Ținutului Secuiesc este „o aberație neconstituțională”, un „atentat la adresa suveranității statului român”.

Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta fiind „pasat” pentru dezbaterea în Senatul României, care este for decizional. Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunțat convocarea plenului acestui for, miercuri, de la ora 14:00, unicul punct pe ordinea zi fiind acest proiect de lege.

Horia Nasra: „Este un atentat la suveranitatea României!”

„Acest proiect a primit avize negative de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităților naționale și Comisia pentru administrație publică şi amenajarea teritoriului, prin urmare, consider că președinții respectivelor comisii trebuiau să urmărească cu atenție și responsabilitate derularea procedurii legislative și să amendeze public, din timp, această aberație neconstituțională. Ajunsă la vot, această aberație neconstituțională a fost respinsă cu o largă majoritate! Le solicit colegilor din Senat să respingă de urgență acest proiect, acest atentat la adresa suveranității statului român”, a tunat deputatul Horia Nasra.

Ce propune proiectul Autonomiei Ținutului Secuiesc?

Proiectul de lege prevede ca Ținutul Secuiesc să devină regiune autonomă cu personalitate juridică. Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetățenii Ținutului Secuiesc, prevede actul normativ. Astfel, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare ca județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș să constituie o regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.

În proiect sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorități publice şi instituții proprii la toate nivelurile, conferirea unor competențe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ţinutului Secuiesc şi a simbolurilor națiunii maghiare.

PNL acuză PSD de un „troc politic ascuns” cu UDMR

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, susține că adoptarea tacită la Camera Deputaților a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc reprezintă „un troc politic ascuns” între Partidul Social Democrat și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și a cerut social-democraților să solicite dezbaterea și respingerea acestuia la Senat.

„Nu este pentru prima dată când în Parlamentul României, PSD face jocul UDMR, punând interese de partid în fața interesului național. Responsabilitatea integrală pentru adoptarea tacită a acestui proiect de dezintegrare teritorială a României revine majorității toxice a PSD şi aliaților săi din conducerea Camerei Deputaților care au profitat de perioada Paştelui şi de activitatea restrânsă din Parlament pentru a nu trece la vot final proiectul amintit. În acest mod se procedează când o majoritate toxică vrea să treacă pe şest un proiect de lege”, a spus Roman.

Cum a trecut proiectul Autonomiei Ținutului Secuiesc în Camera Deputaților?

Ca urmare a faptului că termenul de dezbatere și vot a fost depășit în Camera Deputaților, iar acest for a constatat adoptarea tacită a proiectului în ședința din 23 aprilie, propunerea legislativă a trecut în forma depusă de inițiatori – deputații UDMR Kulcsár-Terza, József-György și Bíró Zsolt-István. Raportul Comisiei pentru administrație a fost de respingere.

Proiectul mai propune ca autonomia regională să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de aceasta. În proiect sunt definite ca autorități ale Ținutului Secuiesc: autoritățile regiunii autonome – Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, președintele Ținutului Secuiesc, autoritățile scaunelor – Consiliul Scaunal, Comisia Scaunală, Președintele Scaunului și autoritățile locale – Consiliul Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primarul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.