Mozaic

Cât timp după încheierea stării de urgență va mai fi plătit șomajul tehnic

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că plata șomajului tehnic va fi prelungită cu o perioadă după terminarea stării de urgență.

Guvernul va prelungi măsura plății șomajului tehnic de către stat cu o perioadă de două săptămâni sau de o lună, după încetarea stării de urgență, a anunțat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în cadrul unei discuții cu antreprenorii organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali.

„Foarte probabil vom prelungi măsura șomajului tehnic. Nu ne-am hotărât dacă pentru două săptămâni, până la începutul lui iunie, sau pentru încă o lună, dar cu siguranță o vom prelungi, și zilele acestea, până la sfârșitul săptămânii, o să luăm o decizie, funcție și de setul de decizii primare care trebuie luate, și anume care sunt sectoarele despre care, conform evoluției pandemiei și a deciziilor autorităților, estimăm că nu se va putea relua activitatea imediat.

Pe acestea vrem să continuăm să le sprijinim, pentru că nu au activitate și noi le cerem să rămână închise. Deci asta este de fapt provocarea de bază, să facem o listă cu cele care rămân închise încă o perioadă, cel mai probabil cele care presupun public numeros – spectacole, activități cu public, ceea ce sper să nu însemne restaurante, pentru că aici avem în vedere o măsură tip distanțare”, a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a explicat că măsura plății șomajului tehnic de către stat va fi înlocuită cu acoperirea de Guvern a unei părți din costurile salariale ale angajaților reveniți la muncă, măsură care va avea însă în vedere un cuantum mai mic decât cel oferit prin șomajul tehnic.

„Deci în funcție de decizia primită de aceste domenii, și măsurile vor fi printre următoarele: continuarea șomajului tehnic, acoperirea unei părți din costurile salariale, atât pentru contractele cu normă întreagă, cât și pentru cele cu normă parțială de lucru. Nu cred că vom merge pe reducerea programului de lucru, ci vom folosi cele două variante din legislația de astăzi, și anume contract cu normă întreagă și contract parțial. O parte din costurile salariale vor fi suportate de stat, adică transformăm șomajul tehnic tot într-o formă de sprijin, în sensul în care o parte din costul salarial, rămâne să decidem procentul, nu va fi nici ridicol de mic, dar nu va fi nici 75%, cum este șomajul tehnic.

O parte din costul salarial îl acoperă statul, posibil pe un număr de câteva luni – până la trei luni, în aceeași sumă, după care va descrește, perspectiva este de la multe luni, adică nu de trei, ci de cinci-șase, în primele luni în sumă fixă, după care descrește, începem să descreștem din luna a patra și tot așa până în luna a șasea, dacă acesta va fi decizia finală. Aici urmează să ne consultăm cu dumneavoastră, varianta la care noi ne gândim este sub formă de rambursare, rămâne să discutăm în ce măsură vă creează probleme acest lucru. Văd că se lucrează pe rambursare, adică pe rambursarea banilor de către angajator și după aceea pe prezentarea documentelor la decont. Române să ne consultăm să ne dați și dumneavoastră un feed-back”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a subliniat că este posibil ca aceste măsuri să sufere schimbări înainte de a fi adoptate.

„Trebuie să știți că ceea ce vă spun e o formă incipientă de lucru, în sensul în care noi am avut niște discuții interne și eu mi le-am sintetizat pe partea mea de muncă, dar nu este un document final, pentru că ne consultăm cu sindicate, cu dumneavoastră, nu vreau să credeți că mâine intru în Guvern, că am terminat, nu! Suntem la începutul acestui proces, dar luați cu o ușoară rezervă – sunt totuși afirmații pe care vi le face cineva din echipa guvernamentală, dar e posibil să apară schimbări”, le-a transmis Violeta Alexandru antreprenorilor. ​

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.