Mozaic

3 mai – Ziua mondială a libertății presei

În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertății presei și este adus un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața în timpul exercitării profesiei.

Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO. ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”, dar și ca răspuns la o chemare a jurnaliștilor africani, care, în 1991, a condus la Declarația Windhoek privind pluralismul și independența mijloacelor de informare în masă.

În 2020, tema campaniei mondiale pe care UNESCO o lansează pe canalele media și social media, pune accentul pe „Jurnalismul fără teamă sau favoruri” într-un peisaj mediatic din ce în ce mai complex. De asemenea, organizația supune atenției subiecte, precum: asigurarea siguranței jurnaliștilor, atât a femeilor, cât și a bărbaților și a lucrătorilor din mass-media, susținerea activității în mass-media independentă și profesională, fără implicare politică și comercială, respectarea egalității de gen în toate aspectele mass-media, potrivit https://en.unesco.org/.

În condițiile create de pandemia CoVid-19, UNESCO recomandă ca marcarea Zilei mondiale a libertății presei la nivel național și la nivel local, în întreaga lume, să se desfășoare sub formă de dezbateri și ateliere online.

Regatul Țărilor de Jos (Olanda) este gazda evenimentelor dedicate Zilei mondiale a libertății presei în 2020. Conferința dedicată acestei zile, care fusese programată, inițial, în perioada 22-24 aprilie, la Haga, a fost reprogramată în perioada 18-20 octombrie. Atunci va fi o celebrare comună a Zilei mondiale a libertății presei (3 mai) și a Zilei internaționale de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor (2 noiembrie). Decizia de a amâna conferința a fost luată pentru a reduce costurile și riscurile pentru toți cei implicați, ca urmare a deciziei Organizației Mondiale a Sănătății de a declara CoVid-19 o pandemie globală.

Conferința mondială a libertății presei este cea mai mare sărbătoare la nivel global a libertății presei și a fost organizată de UNESCO în cooperare cu statele membre încă din 1993. Atât UNESCO, cât și Regatul Țărilor de Jos doresc să se asigure că această tradiție și moștenire să continue, potrivit mențiunilor de pe site-ul en.unesco.org.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.