Educație

Consiliul Național al Elevilor: Probele de competențe de la Bac nu pot fi susținute online

Consiliul Național al Elevilor (CNE) afirmă că probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat nu pot fi susținute online, având în vedere că nu există un sistem informatic care să permită organizarea acestor probe prin garantarea obiectivității acestora iar unii dintre absolvenții de clasa a XII-a nu au echipamentele necesare.

Potrivit unui comunicat de presă al CNE, variantele „fezabile” pentru aceste competențe sunt fie organizarea probelor în condiții optime, offline, fie anularea acestora, dacă Ministerul Educației și Cercetării împreună cu CNSSU apreciază că prin susținerea acestor probe ar fi afectată sănătatea elevilor de clasa a XII-a.

„Probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat nu pot fi organizate din două motive centrale: în primul rând, vorbim despre faptul că Ministerul Educației și Cercetării nu a luat în calcul faptul că există în continuare elevi de clasa a XII-a care nu au echipamentele necesare pentru a se conecta la sistemul educațional online. Afirmarea faptului că aceste competențe vor fi organizate online demonstrează abordarea superficială în privința acestor probe, în lipsa unui sistem informatic riguros și a unor măsuri pentru a împiedica frauda în cadrul examenului”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele CNE, potrivit comunicatului de presă.

Consiliul Național al Elevilor consideră că această măsură nu este optimă, întrucât „mii de elevi” din România nu dispun de infrastructura necesară pentru a susține aceste probe ale examenului de Bacalaureat.

„Dacă aceste competențe ar fi susținute online, ar exista probabilitatea de fraudare a examenelor, nefiind permisă o monitorizare a acestui proces. De exemplu, elevii susțin competențele digitale, dar și competențele la limba străină sub forma unui test, care nu poate fi susținut decât offline, în condiții optime și prin garantarea respectării normelor igienico-sanitare și de distanțare socială specifice contextului”, afirmă CNE.

Consiliului Național al Elevilor reacționează astfel la declarația ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, privind susținerea competențelor digitale în mediul online.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.