Economie

Jaf în codru. Percheziții ale poliției pentru probarea unui prejudiciu de peste o jumătate de milion de lei

18 percheziții au loc marți în patru județe la persoane bănuite că ar fi tăiat, fără drept, arbori din fondul forestier național, iar pentru acoperirea faptelor ar fi folosit avize de însoțire false, creând astfel un prejudiciu de peste 570.000 de lei, potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Alba.

„Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în perioada 2018 – 2020, o societate comercială din județul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept și ar fi sustras arbori, din speciile molid și brad, din fondul forestier național. Pentru a da o aparență de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanții societății ar fi întocmit, în fals, documente de însoțire între punctele de lucru ale societății, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoțire pe care erau menționate cantități de material lemnos mai mici decât cele transportate. Materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat și comercializat spre diverse societăți comerciale și persoane fizice”, se precizează în comunicatul de presă.

Prejudiciul a fost estimat la 571.061 de lei.

Perchezițiile sunt efectuate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în județul Alba – 7, în județul Vâlcea – 6, în județul Sibiu – 4 și una în județul Gorj la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare și complicitate la ultimele două infracțiuni.

Polițiștii vor pune în executare 8 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie conduse la sediul IPJ Alba, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

La percheziții, alături de polițiștii de investigare a criminalității economice din IPJ Alba, participă polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, polițiști din Inspectoratele de Poliție Județene Vâlcea, Sibiu și Gorj, precum și consilieri superiori din cadrul Gărzii Forestiere Cluj.

One Comment

  1. Pingback: Șase persoane au fost reținute pentru că fi sustras material lemnos din fondul forestier național – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.